Nyheter

”Jag vill kunna se mig själv i spegeln”

Av: 

Susanna Vidlund

NYHETER

Försvarsminister Mikael Odenberg avgick i dag

Mikael Odenberg svarade på journalisternas frågor utanför Rosenbad efter presskonferensen.
Mikael Odenberg svarade på journalisternas frågor utanför Rosenbad efter presskonferensen.

Försvarsminister Mikael Odenberg (m) avgick i dag.

Enligt uppgifter till SVT tar handelsministern Sten Tolgfors över hans post.

– Jag budade för en timma sedan över en skrivelse ställd till statsminister Fredrik Reinfeldt där jag meddelar att jag i enlighet med 6:e kapitlet, 6:e paragrafen i Regeringsformen hemställa om att få bli entledigad från uppdraget som statsråd för Försvarsdepartementet, sa Mikael Odenberg.

Mikael Odenberg, 53, har varit försvarsminister sedan alliansen segrade i valet förra året. Det har gått elva månader sedan han tillträdde posten som försvarsminister.

I dag meddelade han på en snabbt inkallad presskonferens att han avgår från posten.

Odenberg är kritisk till hur det nya försvaret kommer se ut och anser att inriktningen är felaktig.

– Uppgiften som försvarsminister är ett förtroendeuppdrag. När man inte känner förtroende för uppgiften är det dags att stiga åt sidan. Jag vill kunna se mig själv i spegeln och se mina medarbetare i ansiktet, sa han på presskonferensen.

Skadar arbetet

Enligt regeringen är det möjligt att på sikt minska försvarets materialkostnader med mellan tre och fyra miljarder kronor. Odenberg menar att det snarare bli fem miljarder kronor som försvaret då kommer bantas med, när man räknar in tidigare aviserad effektivisering.

– Av flera skäl kan jag omöjligen acceptera den här inriktningen. Det finns enligt min mening ingen grund som stödjer påståendet att försvaret kan effektiviseras med fem miljarder kronor, sa Odenberg.

Odenberg anser att regeringen försöker frikoppla ekonomin från uppgiften och det påverkar det säkerhetspolitiska arbetet och försvarets fortsatta inriktning.

– Jag menar att försvarspolitiken måste sättas in i sitt säkerhetspolitiska sammanhang. Saker och ting måste tas i rätt ordning. Försvarsplaneringen är komplex, delarna hänger ihop. Man kan inte bara rycka undan hela materialplanen och inte tro att det inte har några operativa följder. Reduktionen i den nu planerade storleksordningen kommer att medföra att bottenplattan helt raseras.

Skadar regeringen

Han beklagar dock att han känner sig tvungen att lämna regeringen i samband med att höstbudgeten ska presenteras.

– Det är klart att det skadar och försvårar regeringens arbete och jag beklagar att det är så. Men det är ett faktum, sa han enligt TT.

Han ser dock även positivt på sin tid som statsråd och säger att det "känns ledsamt":

– Till sist vill jag säga att jag är oerhört tacksam att under Reinfeldts ledning få vara med i utvecklingen av de nya moderaterna och få uppleva 2006 års valrörelse. Att få uppleva ett formidabelt valresultat, vara med i regeringsbildningen och vara statsråd. Jag kommer sakna mina kollegor, som också är mina vänner.

Odenberg lämnar även riksdagen och kommer senare i eftermiddagen meddela talmannen Per Westerberg (m) sitt beslut. Enligt ett pressmeddelande från statsrådsberedningen har Mikael Odenbergs avskedsansökan blivit beviljad.

ANNONS EXTERN LÄNK

BLACK FRIDAY: Massor av rea på populär elektronik. Robotdamssugare, hörlurar, TV. Passa på att köp innan de tar slut

Webhallen

Publisert: