Nu är familjens bil miljövänlig – igen

NYHETER

Uppfyller miljökraven för gratis parkering

Förra veckan fick hundratals göteborgare ett brev om att deras bilar inte uppfyller kraven för gratis miljöbilsparkering.

I dag får de roligare läsning i lådan – bilarna är nämligen miljöbilar igen.

Foto: Emil Engström har fått tillbaka sitt parkeringstillstånd, här med dottern Embla och flickvännens son Leo.

I fredags berättade Punkt SE om att ägare Smart och Kia Piccanto inte skulle få förnyade miljöparkeringstillstånd. Trafikkontorets uppgifter visade nämligen att bilarna släppte ut tre, fyra gram koldioxid för mycket per kilometer.

Glada nyheter till 300

– Men nu finns det en god nyhet i den här historien. Jag ska nämligen precis ställa mig och klistra igen 300 nya kuvert, säger Mats-Ola Larsson, som håller i miljöbilsinformationen på trafikkontoret.

I de nya breven, som bör landa i bilägarnas brevlådor under dagen, ber trafikkontoret om ursäkt för sitt beslut om att inte längre klassa bilarna som miljöbilar. Det nya budet är att bilarna fortfarande är miljöbilar och uppfyller kraven för den förmånliga miljöbilsparkeringen.

”Borde ha kollat bättre”

Definitionen av vad som är en miljöbil behöver inte vara att den släpper ut mindre än 120 gram koldioxid per kilometer. Vid en närmare kontroll insåg man på trafikkontoret att en benisinförbrukning på under 0,52 liter per mil också gör bilen till en miljöbil.

– Vi har tittat på besluts­underlaget ordentligt och sett att man kan tolka det på flera sätt. Vi borde ha kollat detta bättre från början, säger Mats-Ola Larsson.

En av de bilägare som fick ett negativt besked i förra veckan är Emil Engström. Han blev besviken eftersom han köpt sin Kia Piccanto för att köra miljövänligt och få parkera gratis. Nyheten om att trafikkontoret nu tar tillbaka beslutet tycker han är bra.

– Det var skönt att de redde ut det. Det ligger ju i hela stans intresse att folk köper miljöbilar, säger han.