Gasläcka på Norrmalmstorg

avCaroline Olsson

NYHETER

Gasledning slets av under ombyggnad – stort område avspärrat

Foto: PER-OLOF SÄNNÅS
RÖKDYKARE. Tio brandmän jobbade vid 17-tiden med att stoppa och täta gasläckan under restaurangen vid Norrmalmstorg. En gasledning gick av i samband med arbeten inne i restaurangens källare.

Hela Norrmalmstorg utrymdes och trafiken leddes om.

Strax efter 17.30 blåstes faran över.

Nu riskerar den som kapade gasledningen i restaurangen böter och i värsta fall fängelse.

En dryg timme efter larmet började brandkåren att avveckla insatsen och polisen tog bort avspärrningarna klockan 17.34.

Polisen kommer nu att utreda hur det gick till när gasledningen klipptes av i samband med renoveringsarbeten i källaren under restaurangen La Camera vid Norrmalmstorg.

– Vi skriver en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet och den kommer att överlämnas till Norrmalmspolisen, säger Björn Engström, presstalesman för polisen i Stockholm.

Skulle någon bli åtalad för brott är straffet böter och i grova fall fängelse.

Mitt i rusningstrafiken

Larmet om gasläckan kom klockan 16.28 på tisdag eftermiddag, mitt i rusningstrafiken.

Då hade en gasledning av misstag gått av i källaren på restaurangen La Camera mitt i de centrala delarna av citykvarteren i Stockholm och både polis och räddningstjänst skickades till platsen.

– Det är totalt avspärrat. Hamngatan är avstängd nedanför NK och bort till Nybroplan. Det sitter avspärrningsband runt hela Norrmalmstor, berättade ett ögonvittne.

Gasjouren på väg

Enligt räddningstjänsten stoppades läckan snabbt, men den brandfarliga gasen fanns kvar både i restaurangen och i fickor i marken utanför under en timmes tid.

Gasen är vanlig stadsgas som är lättare än luft.

- Det här hände en våning under marken inne i restaurangen. De höll på och jobbade med något och plötsligt gick gasledningen av, säger Hans Eriksson, ledningsoperatör vid Stockholms brandförsvar.

Vädrar ut

Hur mycket gas som hann läcka ut är oklart. Brandkårens rökdykare gjorde först en snabb kontroll och sedan började arbetet att täta röret och vädra ut den brandfarliga gasen

Polisen tömde snabbt hela Norrmalmstorg när larmet kom och butikerna tvingades stänga igen. Trafiken leddes om inklusive alla bussar, vilket ledde till stora trafiksvårigheter.