Här rivs kyrkan

NYHETER

Maglarps kyrka förfallen – har stått övergiven i över 30 år

Foto: Flera församlingsmedlemmar har redan börjat plocka åt sig fönster, kyrkbänkar, golvplattor och orgelpipor som minne av Maglarps nya kyrka. På måndag börjar det riktiga rivningsarbetet.

Maglarps nya kyrka sjunger på sista versen. På måndag kommer rivningsarbetarna och många passar nu på att snappa åt sig en sista souvenir.

– Ja, det är inte klokt. Folk har varit här och knackat loss tegelstenar från fasaden, tagit klinkers från golvet och senast i natt var någon här och stal skotorkningsgallret från förstutrappan, säger kyrkovaktmästaren Katrin Johansson.

Kyrkan, som byggdes 1907-1908, har länge stått övergiven. I mitten av förra seklet började murbruket krackelera och Hammarlunds församling övergick till att i_stället använda Maglarps gamla, medeltida kyrka.

Semaste gudstjänsten 1976

Senaste gudstjänsten i Maglarps nya kyrka hölls 1976, men trots att det gått över 30 år sedan dess tycks många församlingsbor hysa varma känslor för kyrkan.

– Det verkar så om man ser på reaktionerna. Många är väldigt ledsna, de kommer hit och berättar om minnen från dop, begravningar och bröllop. Samtidigt inser de ju att det inte finns någon återvändo, säger Katrin Johansson.

Ett dörrhandtag har tagits

Efter rivningsbeslutet gick en förfrågan ut till församlingsmedlemmarna om det fanns intresse för kyrkans inventarier. Det fanns det. Kyrkbänkar, fönster och golvplattor stod på församlingsmedlemmarnas önskelistor. En hel del människor har också sökt sig till kyrkan på eget bevåg för att få en souvenir.

– Folk har tagit rätt egendomliga saker måste jag säga. Orgelpiporna till exempel. Och ett dörrhandtag från en bakdörr sågade de loss. Vad ska man ha det till, undrar Katrin Johansson, som samtidigt har viss förståelse för tjuvarna.

– Det handlar ju om minnen, historia, rötter. Folk som har en stark känsla för den här bygden.