Politikern som klär av sitt parti

NYHETER

Den här skandalen lär inte Bush överleva

Irakfiasko och spion-skandaler.

Allt kan George Bushs parti överleva.

Men inte en sexskandal.

Foto: CYBERSEX Mark Foley var partiets talesman i frågor om sexuellt utnyttjade barn. Själv skickade han sexmejl till en 16-årig praktikant i kongressen.

"Gör jag dig lite kåt?" löd ett av e-breven som republikanske kongressmannen Mark Foley skickade till en 16-årig praktikant i kongressen.

Vid ett annat tillfälle hade han cybersex med en tonåring medan han röstade i kammaren.

Skandalen luktar Lewinsky lång väg.

Foleys aktiviteter framstår inte bara som avskyvärda utan dessutom direkt dumdristiga. Även med begränsade kunskaper om hur det mesta i en dator går att återskapa borde en man i Foleys ställning begripa att någon av tonårspraktikanterna han uppvaktade till slut skulle skvallra.

Själv utnyttjad

Foley har avgått och försökte i går halvt om halvt urskulda sig med att han själv blev sexuellt utnyttjad av en präst när han var 13 år.

Nu pågår jakten på männen runt Foley som enligt flera vittnen visste vad Foley sysslade med men lät bli att ingripa.

Ett nytt offer krävdes i går.

Kirk Fordham, topptjänsteman i kongressen, avgick efter anklagelser om att han försökt tysta ner affären. Men han kan lika gärna ha utsetts till syndabock för att skydda mäktigare män.

Viktigt val

Precis som i Lewinskyaffären tar det tid innan hela sanningen sipprar ut. Foley påstår exempelvis att han aldrig hade sex med någon av tonåringarna. Men tv-kanalen ABC visade i går ett mejl från Foley med orden "Jag saknar dig massor sedan San Diego". Vilket tyder på att han där mötte en praktikant.

Republikanerna framställer sig som moraliskt högtstående. Foley var dessutom partiets talesman i frågor om försvunna och sexuellt utnyttjade barn.

När den hemska sanningen nu uppenbaras är det inte bara Foley som kläs av utan även partiet.

När det sker mindre än en månad före ett viktigt val då en tredjedel av kongressen väljs om är det lätt att inse de konservativas panik.

Wolfgang Hansson