Det är inte förbjudet att hjälpa någon dö

1 av 2 | Foto: Torbjörn Tännsjö.
NYHETER

Dödshjälp är förbjudet i Sverige.

Men alla har rätt att hjälpa till vid självmord.

-En läkare som ger en dödlig dos medicin till någon som kan svälja själv kan inte åtalas, säger Erik Blennberger vid Socialstyrelsens etiska råd.

Att hjälpa någon att dö genom att utföra den dödande handlingen är förbjudet i Sverige.

Däremot får vem som helst hjälpa en annan person att ta livet av sig - så länge personen själv utför den dödande handlingen.

Även läkare har den rätten.

Får skriva ut

-En läkare får skriva ut en dödlig dos läkemedel och ge den till en patient som tänker begå självmord. Det enda patienten behöver göra är att själv ta medicinen, säger Erik Blennberger.

-Läkaren får göra i ordning medicinen och ställa fram den i en flaska med sugrör om patienten själv sticker fram huvudet och suger i sig preparatet, säger han.

Han forskar i etik och är medlem av Socialstyrelsens rådgivande nämnd i etiska frågor. I torsdags gick rådet igenom rättsläget för dödshjälp och han förvånades över hur långt en läkare får gå vid assisterat självmord utan att kunna åtalas.

"Inga prejudikat"

Däremot riskerar den läkare som öppet bistår med sådan hjälp att förlora sin läkarlegitimation.

-Det finns inga rättsliga prejudikat. Men jag tror att Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd skulle dra in legitimationen, säger filosofiprofessor Torbjörn Tännsjö, även han medlem av det etiska rådet.

-Om läkaren i stället skriver ut smärtlindrande medicinen och bara noga informerar patienten om vilken dos som är farlig tror jag inte att legitimationen kan dras in, säger han.

Olle Castelius