Kameror ska göra Malmö tryggare

NYHETER

58 nya övervaknings- kameror ska upp

Övervakningskamerorna blir allt fler. Hittills i år har länsstyrelsen gett tillstånd för över 250 nya kameror. Och nu vill Malmö stad sätta upp 58 till.

På bussen, stadsbiblioteket och Möllevångstorget. Situationerna där vi traskar förbi kameralinser i centrala Malmö blir allt fler. Sedan länsstyrelsen, i slutet av 1970-talet, utfärdade sitt första tillstånd har utvecklingen fullkomligt exploderat. Bara i år har ett 30-tal nya tillstånd getts och om det blir som kommunalrådet Ilmar Reepalu vill är det bara början.

Malmö stad vill sätta upp kameror längs hela stråket från centralstationen till Möllevångstorget. Reepalu är övertygad om att de 58 kamerorna kommer göra Malmö till en tryggare stad.

– Malmö har redan blivit lugnare. I våras gick brottsfrekvensen ner, först var vi osäkra på om det berodde på att det var kallt, men trenden har fortsatt även i sommar, säger han till Punkt SE.

Det uppmärksammade Kirsebergsmordet är ett av flera fall där film från övervakningskameror hjälpt polisen att hitta gärningsmän. Ilmar Reepalu tror inte att folk kommer känna sig mer övervakade med alla nya kameror.

– Nej, det är ett vanligt missförstånd. Allt som händer spelas in på hårddisk och för att titta på innehållet krävs i princip domstolsbeslut, säger Reepalu.

Beslutet om Malmö stad ska få sätta upp sina 58 övervakningskameror tas av länsstyrelsen senare i höst.

Fakta - övervakningskameror

Daniel Persson