SSU:are erkänner avslöjat lösenord

NYHETER

Lämnade inloggning för interna s-nätet till LUF - misstänks för brott

SSU-ombudsmannen Niklas Sörman ska nu ha erkänt att det var han som lämnade ut de hemliga inloggningsuppgifterna till socialdemokraternas interna nätverk Sapnet till folkpartisten Nicklas Lagerlöf.

Foto: Niklas Sörman.

Uppgiften kommer från folkpartiets riksdagsledamot Christer Winbäck som hävdar att han fått höra om erkännandet via den socialdemokratiske kollegan Urban Ahlin i måndags.

– Urban Ahlin pratade med mig när vi satt i kammaren vid uppropet i riksdagen. Han ville informera mig om att från deras sida hade den här affären tagit ytterligare ett steg framåt, nämligen att Sörman hade erkänt för honom att han hade lämnat lösenordet till Nicklas Lagerlöf, säger Winbäck till Sveriges Radios Ekoredaktion.

Lagerlöf, tidigare ordförande i Liberala ungdomsförbundet Väst har hela tiden hävdat att han fått lösenordet från Sörman. Då har Sörman nekat och dessutom anmält Lagerlöf för förtal.

Lösenordet ett skämt

På tisdagskvällen säger Nicklas Lagerlöf till TT att Sörman tagit kontakt även med honom för att informera om sitt erkännande.

– Han ringde upp mig i morse och berättade för mig. Då erkände han också att han loggat in själv och gjort egna dataintrång, säger Lagerlöf till TT.

Lagerlöf säger att varken han eller Sörman haft onda avsikter med att sprida lösenordet vidare. I stället ska Sörman ha berättat om lösenordet mer som ett skämt eftersom han tyckt att det var korkat av huvudombudsmannen på socialdemokraterna i Skaraborg att ha sitt smeknamn, Sigge, som både användarnamn och lösenord för att komma in på partiets interna nätverk Sapnet.

”Erkännandet felaktigt”

Lagerlöf säger till TT att han, efter att ha provat om lösenordet fungerade, fört ”skämtet” vidare till Liberala ungdomsförbundets (LUF) pressekreterare Per Jodenius. Jodenius använde sedan uppgifterna för att logga in på nätverket och hämta information, som han sedan säger att han fört vidare till högst uppsatta personer inom folkpartiet.

Men varken Socialdemokraternas ungdomsförbund eller moderpartiet kunde på tisdagskvällen för TT bekräfta att Sörman erkänt.

Riksdagsledamoten Urban Ahlin i Skaraborg hävdar att uppgiften om ett erkännande är felaktig.

– Jag har pratat med Sörman hela tiden och uppmanat honom att berätta sanningen, men något ”erkännande” har han inte gjort de senaste dagarna, säger Ahlin till TT.

Fakta/ Fp-skandalen

Tidigare artiklar:

Malin Ekmark/TT