Snart kommer skattepengarna – för miljontals svenskar

NYHETER

Så kollar du hur mycket du får

Snart klirrar det i kassan för över 2 miljoner svenskar. De flesta löntagare och pensionärer som inte fick sin skatteåterbäring i juni får den nu i augusti, om deklarationen är färdiggranskad.

3,1 miljoner svenskar som tidigt deklarerat på nätet kunde glädjas åt sina skattepengar innan midsommar. 430 000 av dem klarade av sin deklaration med ett enkelt sms, 775 000 gjorde det på telefon och resten via internet.

Tusentals tjänade miljoner

Trots att de bara var knappt hälften av årets deklaranter fanns massor av miljonärer bland dem. Aftonbladet.se konstaterade i juni att över 3 000 svenskar deklarerade att de tjänat över en miljon under 2006. De högst avlönade e-deklaranterna, sju personer, tjänar över en miljon kronor i månaden.

Vissa får vänta till december

Nu är det dags igen. I augusti ska väntas alla svenskar som inte fick några pengar i juni få tillbaka på skatten.

Personer som inte är deklarationsskyldiga och bara har inkomst i form av kapital får vänta på sitt slutskattebesked till september.

Egna företagare samt några få löntagare och pensionärer kommer att få vänta till december med att få sina skattepengar. Anledningen till detta är att Skatteverket inte granskat deras deklarationer än.

Så kollar du hur mycket du får

Tidigast tisdagen den 7 augusti kan du via ditt skattekonto på Skatteverkets webbplats (www.skatteverket.se) se om du får dina skattepengar nu. Skattepengarna sätts in på ditt bankkonto tidigast torsdagen den 9 augusti. Då kan du kontrollera ditt bankkonto via:

Kontoutdrag på bankomat

Din telefonbank

Din Internetbank.

Du som inte har anmält konto för skatteåterbetalning får ett utbetalningskort i slutet av veckan därpå, den 16-17 augusti.

De tjänade mest i din kommun

Karl Sigrelius, Simone Söderhjelm