Förlängd häktning av plastikkirurgen

NYHETER

Misstankarna stärks efter vittnesmål

Häktningen av den våldtäktsanklagade plastikkirurgen i Malmö har förlängts.

Samtidigt lämnade en tidigare anställd in ett vittnesmål, som enligt polisen stärker misstankarna mot kirurgen.

Sammanlagt har nu sex kvinnor polisanmält plastikkirurgen för våldtäkt, sexuella övergrepp och sexuellt ofredande. Under torsdagen lämnade en före detta anställd in ett vittnesmål mot plastikkirurgen.

- Hennes berättelse stärker de andra anmälningarna vi har fått in. Hon var anställd på plastikkliniken i ungefär ett och ett halvt år. Under den här tiden var hon ofta tvungen att avböja inviter från plastikkirurgen, vilket till slut resulterade i att hon fick sparken, säger utredaren, kriminalinspektör Jan Ohlin.

Toppen på ett isberg

Advokat Max Fredriksson, som företräder fem av de utsatta kvinnorna, tror att det som nu uppdagats bara är toppen på ett isberg.

- Det finns säkert många personer som av någon anledning ännu inte har valt att lämna in en anmälan. Säkert finns det ännu fler som sitter inne med viktig information om plastikkirurgen. Jag hoppas att de vågar berätta för polisen vad de vet.

Fredrikssons klienter är alla i 20- till 30-årsåldern. En av dessa kvinnor har anmält plastikkirurgen för en våldtäkt som ska ha inträffat 2002.

Tidigare släkt

De nya anmälningarna som kommit in förvånar inte en 24-årig kvinna, som var den första att anmäla mannen för våldtäkt.

- Det stämmer överens med de övergrepp plastikkirurgen har utsatt henne för, säger Elisabeth Massi Fritz, huvudmålsägandens advokat.

Kvinnan hade tidigare en relation till kirurgens familj och mår nu psykiskt mycket dåligt.

- Det kommer att ta många år att läka de här såren. Min klient har blivit utsatt för ett grovt övergrepp och såren är extra djupa då övergreppen har begåtts av en tidigare närstående, säger Elisabeth Massi Fritz.

Nekar till allt

Förlängningen av häktningen ger nu åklagare Bo Albrektsson en vecka på sig att gå igenom de nya anmälningarna och förhören med kvinnorna. Ett problem med de nya anmälningarna är att övergreppen i några fall är flera år gamla.

- En anmälan är en färskvara. Som åklagare vill jag vara med från början för att kunna säkra bevis, något som är svårare göra när brotten har ägt rum flera år tillbaka i tiden, säger Albrektsson.

Kirurgen har suttit häktad sedan den 30 juni. Han nekar till alla anklagelser.

TT