I dag åtalades hiv-mannen

Av: Susanna Vidlund, Johanna Melén

Publicerad:
Uppdaterad:

Christer Aggett misstänks ha smittat unga flickor med hiv

Christer Aggett med sin advokat Hanna Lindblom under häktningsförhandlingen.
Foto: Urban Bråhde/Metro
Christer Aggett med sin advokat Hanna Lindblom under häktningsförhandlingen.

Merrill Christer Aggett, 32, raggade upp tonårsflickorna på nätet.

Sedan hade han sex med dem – två blev smittade med hiv.

I dag åtalades den så kallade hiv-mannen vid Solna tingsrätt.

Bland vännerna var han Merrill. För flickorna uppgav han namnet Christer. Den 5 juni i år anhölls han och häktades några dagar senare, misstänkt för att trots sin sjukdom ha haft oskyddat sex med ett stor antal tonårsflickor runt om i Sverige.

Två av dem smittades med hiv.

För det åtalades i dag Christer Aggett för två fall av grov misshandel. Mellan september 2004 och juni 2005 hade han enligt åtalet ett stort antal oskyddade samlag med kvinnan. Åklagaren menar att brottet är grovt eftersom ”Aggett dels visat särskild hänsynslöshet, dels genom att han vid samlagen smittat målsäganden med hiv som är en livslång, livsfarlig och allvarlig sjukdom.”

Försök till grov misshandel

Den andra kvinnan smittades av mannen någon gång under perioden december 2005 till januari 2006.

Christer Aggett åtalas även för 13 fall av försök till grov misshandel, fem fall av grovt sexuellt utnyttjande av underårig, grov våldtäkt mot barn samt ringa narkotikabrott.

Den tidiga polisutredningen visade hur mannen i detalj kartlade sina offer – med ålder, hemadresser, telefonnummer och fritidsintressen. I kontakten med dem ljög han om sin ålder och berättade aldrig att han sedan i början av 90-talet var smittad.

Kontaktade de drabbade

Flera av flickorna träffade han och hade sex med på hotellrum runt om i Sverige. Enligt de första uppgifterna kan det ha rört sig om över 100 flickor och unga kvinnor mellan åren 2001 och 2006. Men åklagaren har alltså bara funnit bevis i några av fallen.

I samband med att mannen greps i somras sattes en särskild stab upp vid Västerortspolisen i Stockholm som tillsammans med landstingets smittskyddsenhet och infektionskliniken på Karolinska sjukhuset arbetade med att identifiera och kontakta de drabbade flickorna.

Enligt åtalet har Christer Aggett erkänt grov misshandel och försök till grov misshandel. Däremot förnekar han grovt sexuellt utnyttjande av underåring.

I bevisningen ingår Aggetts årskalender från 2001 och 2002 där han "bokat in målsägande" enligt åtalet. Åklagaren åberopar också bland annat utdrag från "Snuttis", samt Aggetts egna anteckningar som styrker att han ska ha informerat sig om flickornas ålder.

Diagram som visar att Aggett vissa perioder varit helt obehandlad och smittfarlig ingår också i den skriftliga bevisningen.

Publicerad: