Bonnies googling blev en lyckoträff

avMagnus Sundholm

Masserade för ”värdelösa” optioner – nu är hon stormrik

sökte till massör Lönen var dålig på det lilla okända företaget Google. Bonnie Brown fick betalt i något hon trodde var helt värdelösa optioner. I dag behöver hon aldrig mer tänka på att gå till något jobb. Optionerna gjorde henne och dottern stormrika.

LOS ANGELES. För åtta år sedan tog Bonnie Brown ett jobb som deltidsmassör på ett nystartat företag i Silicon Valley.

Bolaget var Google – och i dag är den 52-åriga kvinnan så rik att hon aldrig mer behöver arbeta.

Lönen var låg när hon började och hon fick en massa aktieoptioner som hon trodde skulle bli värdelösa. Redan efter fem år löste hon in de flesta optionerna. De var då värda flera miljoner dollar. Sedan dess har kursen fortsatt att skjuta i höjden.

Flera stenrika

– Jag är glad att jag sparade en del. På slutet har det varit helt otroligt, säger hon i New York Times.

När hon började massera Googles ryggar var hon nyskild. I dag bor hon i en villa på 300 kvadratmeter i Nevada, får själv massage minst en gång i veckan och anlitar en privat pilates-instruktör.

Brown är långt ifrån den enda som blivit stenrik på företagets aktier. Företaget tros ha fler än 1 000 anställda som var och en har aktier i bolaget för mer än 30 miljoner kronor.

130 miljarder

En av grundarna, Larry Page, har aktier värda 130 miljarder kronor.

– Att ett företag blir värt så mycket pengar på så kort tid är ett sällsynt fenomen, säger Peter Hero som jobbar med välgörenhet i Silicon Valley.

Brown vill dela med sig. Hon har rest jorden runt för den välgörenhetsorganisation som hon grundat med sin Google-förmögenhet och har skrivit en ännu outgiven biografi.

Titel: ”Skratt: Hur jag hade tur som masserade Google.”