Kina avvaktar med moskérivning efter protest

avTT

Foto: Sam McNeil/AP/TT
Den rivningshotade stora moskén i Weizhou, Kina.

Kinesiska myndigheters planerade rivning av en moské i norra Kina skjuts upp.

Detta sedan tusentals människor samlats vid byggnaden i stilla protest.

Rivningsbeslutet om moskén i Weizhou, i Ningxia-regionen i norra Kina, fattades förra veckan. Sedan dess har tusentals människor samlats vid byggnaden – varav många tillresta från andra kinesiska städer.

Demonstranterna satte sig på trapporna framför moskén med kinesiska flaggor, under lugna former, enligt filmklipp som AFP tagit del av. Kravallutrustad polis har stått bredvid och följt händelseförloppet.

På lördagen meddelade en tjänsteman att regeringen avvaktar med rivningen av moskén, berättar invånare i staden.

Vill anpassa religion

Medan demonstrationerna pågick bussades myndighetsanställda till platsen i hundratal för att försöka avgränsa området runt moskén. Internet och 4G-nätet har legat nere i ett område på en mils radie från staden, men AFP har kunnat nå invånare via telefon. I kinesiska sociala medier tycks resultaten vid sökningar på orden "Weizhou moské" ha censurerats.

Myndigheterna motiverade rivningsbeslutet med att byggnaden byggts om utan rätt tillstånd. Beslutet följer dock på ett antal kringskärningar av muslimers religionsfrihet i Kina. Kommunistpartiet vill att religiös utövning i landet ska anpassas efter "traditionella" kinesiska värderingar och kultur.

Statliga tidningar slog härom dagen fast att inga religioner står över kinesisk lag.

– Regeringen säger att det är en olaglig byggnad, men det är det inte. Moskén har flera hundra års historia, säger en lokal restaurangägare.

Rapporter om läger

I Xinjiangregionen i västra Kina, hemvist för en stor del av de muslimska uigurerna i landet, innebär de nya reglerna bland annat bestraffning av personer som bryter mot skägg- eller burkaförbud, eller som äger koraner utan tillåtelse. FN:s kommitté för avskaffandet av rasdiskriminering (CERD) har samlat vittnesmål om hur runt en miljon uigurer blivit satta i "politiska interneringsläger".

Islam är en av fem erkända religioner i Kina. 23 miljoner kineser är muslimer.