Australien skjuter kängurur efter svår torka

TT TT

Publicerad 2018-08-12

Delar av Australien har drabbats av historisk torka – något som kostar landets kängurur livet. När pungdjuren ger sig på andras mat är måttet rågat för invånarna i delstaten New South Wales.

Det började med att hoper av kängurur invaderade Australiens huvudstad Canberra. Djuren var på jakt efter mat och gav sig på allt från idrottsplaner till villaträdgårdar, rapporterar CNN med flera medier. Sociala medier fylldes snabbt av bilder på kängurur som med skyldiga blickar åt upp det lilla gröna gräs som fanns kvar.

Men de söta djuren blev snabbt ett bekymmer.

Dör på vägarna

En historiskt torr vinter i sydöstra Australien är orsaken till att pungdjuren har givit sig ut på Canberras gator. De har svårt att finna föda och vatten i naturen. Men konsekvenserna kan bli allvarliga. När kängururna hoppar runt i sin matjakt i skymningen är det lätt att de blir överkörda av bilar och andra fordon.

Vildmarksvakter rapporterar in skyhöga siffror över djur som ligger döda längs vägarna – så höga att ett nytt rekord kan sättas i Canberra-området. Men känguruinvasionen slutar inte där.

Fri skjutning

I veckan meddelade myndigheterna att torkan i den sydöstra delstaten New South Wales, Australiens folkrikaste, är den värsta på över 50 år, enligt nyhetsbyrån AP. Mycket av grödorna har förstörts och det lilla som finns kvar behövs för djurhållningen. Men även här har kängurur gett sig på odlingarna. För att lösa problemet har delstaten beslutat att låta invånarna skjuta hur många kängurur de vill, att jakttillstånd kan sökas över telefon samt att slopa regeln om att döda djur måste rapporteras in.

– Om vi inte löser den här situationen kommer vi att se tiotusentals kängurur som svälter och lider, säger delstatens industriminister Niall Blair till AP.

Men företrädare för industrin som gör pengar på pungdjuren är inte nöjda. De menar att djuren riskerar att fara illa om var och varannan får skjuta dem utan att ha kunskap om hur det ska göras.

ANNONS