USA: Ryssland förgiftade Skripal

avSebastian Laneby

NYHETER

USA inför nya sanktioner mot Ryssland.

Detta med anledning av förgiftningen av Sergej och Julia Skripal i Salisbury, Storbritannien.

”Regeringen i den ryska federationen har använt kemiska eller biologiska vapen i strid med internationell rätt”, skriver Heather Nauert, talesperson för amerikanska utrikesdepartementet.

Under onsdagen kom beskedet från USA.

Nya sanktioner mot Ryssland kommer att införas.

Det hela tar sin början i nervgiftsattacken mot den före detta spionen Sergej Skripal och hans dotter Julia, som hittades skadade på en bänk i Salisbury, Storbritannien, 4 mars tidigare i år.

Trump-administrationen fastlår därmed nu att Ryssland ligger bakom förgiftningen – ett beslut som utrikesminister Mike Pompeo ska ha godkänt, rapporterar NBC News.

"Regeringen i den ryska federationen har använt kemiska eller biologiska vapen i strid med internationell rätt, eller har använt dödliga kemiska eller biologiska vapen mot sina egna medborgare", skriver Heather Nauert, talesperson för amerikanska utrikesdepartementet, enligt Reuters.

1 av 3 | Foto: Alex Brandon / TT / NTB Scanpix
Heather Nauert, talesperson för amerikanska UD.

Storbritannien: Provocerande och hänsynslöst

Beskedet tas emot med öppna armar av Storbritannien.

”Det starka internationella gensvaret på användningen av ett kemiskt vapen på gatorna i Salisbury skickar ett otvetydigt budskap till Ryssland om att dess provocerande, hänsynslösa beteende inte kommer att gå obemärkt förbi”, skriver brittiska utrikesdepartementet i ett uttalande, rapporterar BBC.

Sanktionerna träder i kraft 22 augusti och kan komma att förstärkas ytterligare om Ryssland inte svarar med att lämna ett tydligt besked om att inte använda kemvapen i framtiden.

Ryssland har tidigare nekat till anklagelserna.

Nervgiftsattackerna i England – det här har hänt 01:50
ARTIKELN HANDLAR OM

Ryssland

USA