Skog värd 600 miljoner kronor har brunnit upp: ”En katastrof”

avPetter J Larsson

Skog värd 600 miljoner kronor har redan brunnit upp.

Enligt Skogsstyrelsen kommer siffran att fortsätta stiga.

– Det är en betydande skada som kan vara en ren katastrof för den enskilde skogsägaren, säger myndighetens specialist Svante Larsson.

Skogsbränderna som härjar i Sverige just nu täcker 20 000 hektar mark, uppger Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) enligt SVT Nyheter. Det skulle innebära att skog för 600 miljoner kronor brunnit upp hittills, enligt siffror från Skogsstyrelsen.

– Och bränderna fortsätter ju så det kommer säkert att öka till större areal och större värden på den brandskadade skogen, säger Svante Larsson, tillförordnad enhetschef på Skogsstyrelsens enhet för grafisk information och medlem i en nationell krisledningsgrupp.

Foto: Tomas Oneborg/TT NYHETSBYRÅN

Företag och privata skogsägare drabbas

Han har tillsammans med några kollegor sammanställt summan med erfarenhet från branden i Västmanland 2014 där de i efterhand gjorde noggranna uträkningar av skadekostnaderna.

– De som drabbas är både större skogsföretag och enskilt privata skogsägare, säger Svante Larsson.

”Kan vara en ren katastrof”

I Västmanlandsbranden förstördes omkring 14 000 hektar skog.

– Det var i och för sig på ett område. I år är det utspritt på många områden, även om jag nyss hörde att det största drabbade området nu är 10 000 hektar, säger Svante Larsson.

– Just nu är det svårt att jämföra värdet på skadan från Västmanland, men det är en betydande skada som för den enskilde skogsägaren kan vara en ren katastrof. Hela skogsinnehavet kan ju ha brunnit upp för vissa.

Vill visa regeringen kostnaderna

Myndighetens krisledningsgrupp kommer att fortsätta att redovisa kostnaderna. Svante Larsson vill visa regeringen vilka ekonomiska skador en brand som denna kan få.

– Sveriges ledande politiker måste ju ta ställning till hur man ska hantera det här fortsättningsvis, säger han.

– Jag tror inte att Sveriges skogsnäring kommer att acceptera att det här är ett återkommande problem, att så fort det blir torka så har vi stora skogsbränder.

ARTIKELN HANDLAR OM