Gratisresor för unga under sommaren gjorde succé

avMiriam Bratt

Publicerad:
Uppdaterad:

Regeringens satsning för att skolungdomar ska få resa gratis under sommarlovet har varit lyckad.

Åtminstone i Kronobergs län där ungdomar rest 94 procent mer under sommaren.

Inför sommaren gjorde regeringen en satsning för att ungdomar ska få åka gratis med kollektivtrafiken under sommarlovet.

Nu går region Kronoberg ut med att satsningen varit lyckad och att ungdomarnas resande har ökat med 94 procent under 15 juni-15 augusti. Det var även en fördubbling jämfört med året innan, skriver Smålänningen.

– Det statliga stödet för avgiftsfri kollektivtrafik på sommarlovet har gjort det möjligt för många fler ungdomar att ta sig till sommarjobb och fritidsaktiviteter i Kronoberg. Det tycker jag är väldigt bra, säger regionstyrelsens ordförande Anna Fransson (S), i ett pressmeddelande.

Foto: Martina Holmberg / TT

Vill etablera hållbara resvanor

I Kronobergs län har de ungdomar som gått årskurs sex-nio i grundskolan, årskurs ett och två i gymnasiet och de skolungdomar som har rätt till färdtjänst kunnat ta del av erbjudandet.

Regeringens satsning är för att etablera hållbara resvanor och underlätta för ungdomar att ta sig till och från sommarjobb, men även för att kunna träffa kompisar och ta sig till sommaraktiviteter. Satsningen innebär att landets skolungdomar ska få resa gratis med kollektivtrafiken även de kommande två åren, fram till 2020.

Det stör oss mest i kollektivtrafiken – här är topplistan 00:32
Publicerad: