Eliasson rasande efter skolattacken

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 13 | Foto: AP
Lysraketer ovanför Gaza City. Båda parterna kom på torsdagen överens om ett eldupphör under 72 timmar.

NYHETER

15 palestinier dog i natt när en FN-skola i Gaza besköts av israeliska stridsvagnar.

Nu rasar FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson mot Israels attack och kräver än en gång ett omedelbart eldupphör.

Samtidigt dog minst 16 palestinier när ett israeliskt luftangrepp träffade en marknad under dagen.

Nattens attack mot den skola  i Jabaliya som drivs av FN-organet UNRWA, där 15 personer dog och fler än 100 skadades, har fått både FN och USA att gå i taket. Vice generalsekreterare Jan Eliasson fördömer attacken och kräver ett omedelbart eldupphör från både Israel och Hamas. Ett krav som också generalsekreterare Ban Ki-moon står bakom.

– Jag är chockad och bestört över attacken. Generalsekreterare Ban Ki-moon fördömer attacken på kraftigast möjliga sätt, säger Jan Eliasson enligt nyhetsbyrån AP.

Varnade 17 gånger

Även Vita huset fördömer attacken mot skolan – även om de inte pekar ut Israel som ansvariga, skriver nyhetsbyrån AP.

Under dagen har dessutom chefen för FN-organet UNRWA, Pierre Krähenbühl, twittrat om attacken. Enligt honom hade man varnat den israeliska armén 17 gånger om var FN-skolan ligger, och att det fanns civila där. Trots det sköt Israel granater mot skolan.

"Barn, kvinnor och män dödades och skadades när de låg och sov på en plats där de borde ha varit trygga och beskyddade. Det var de inte. Oacceptabelt", skriver han på Twitter.

Krävs kraftiga insatser

Pierre Krähenbühl fortsätter med att konstatera att Gazakriget inte längre går att lösa med humanitärt arbete. Han efterlyser kraftiga insatser för att stoppa blodbadet.

"Det här är sjätte gången som en av våra UNRWA-skolor har träffats. Vår personal som ledde den internationella verksamheten har dödats", skriver han vidare på Twitter.

"Det är ett blodbad"

Under onsdagen skedde ytterligare en blodig attack i flyktinglägret Jabaliya. En marknadsplats attackerades av israeliskt flygvapen, skriver AP. 16 personer har dött och minst 150 personer har skadats enligt palestinska Röda halvmånen. Attacken skedde undet tillfälliga och begränsade eldupphör som Israel utlyste under dagen. Det attackerade området var dock undantaget för eldupphöret.

– Området är ett blodbad, alla är skadade eller döda. Folk hade förlorat kroppsdelar och låg och skrek på hjälp. Det är en massaker, säger vittnet Salim Quadoum till AP.

Under dagen har minst 108 palestinier dödats i israeliska attacker. Totalt har över 1 300 palestinier och mer än 50 israelser dött sedan kriget inleddes för drygt tre veckor sedan.

Publicerad: