”Inkompetent räddningsledning”

NYHETER

Skogsägare: Katastrofen kunde undvikas

1 av 6
Jan Tholerus, vice ordförande i LRF i Dalarna.

Skogsbranden härjar – då beskylls räddningsledningen för att ha kunnat hindra eldens spridning tidigare.

– Den här gången har det gått rejält snett, säger Jan Tholerus, vice ordförande i Lantbrukarnas riksförbund i Dalarna.

Brandområdet är en och en halv mil lång och en mil bred. Det är torrt i marken och luftfuktigheten är låg. Den svårframkomliga terrängen försvårar räddningsarbetet.

Men om resurser satts in direkt hade katastrofen kunnat undvikas, enligt representanter för Lantbrukarnas riksförbund i Dalarna.

"Att denna brand fick utvecklas till den katastrof den nu är, beror enbart på en inkompetent räddningsledning som inte vågade eller förstod att det var nödvändigt att redan i ett tidigt skede mobilisera tillräckligt stora resurser", skriver de i ett pressmeddelande.

"Är en skandal"

– Vi har fått indikationer på det tidigare, att man inte sätter in tillräckligt med resurser i tid. Enligt informationen vi har fått var det ganska begränsad omfattning på branden när den startade och räddningstjänsten larmades. Med en snabb och massiv insats hade det här inte blivit resultatet, säger vice ordförande Jan Tholerus till Aftonbladet.

Han bor själv en knapp kilometer från gränsen till Västmanland och säger att de stöttar grannlänet med vattentankar, vattentransporter och evakueringsgårdar för djur som kor och hästar.

– Vi är nära gränsen och risker också att bli drabbade, säger Tholerus.

Vilka skador kan det innebära för skogsägarna som drabbats?

– Det är omöjligt att överblicka i dag, jag vet att Bergviks skog gått ut och talat om att det är miljoner och miljoner. Men det inte bara det. Det finns människor och djur i området, säger Tholerus.

De är inte heller ensamma om kritiken. LRF i Mälardalen är eniga med skogs- och lantbrukarna i Dalarna.

– Sverige har inte kapacitet och beredskap att klara en sådan här skogsbrand. Så kan det inte få fortsätta. Det är skandal, säger Sture Johansson till tidningen Lantbruk & Skogsland.

Kan diskuteras

När Jan Wisén, enhetschef för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, i morse uttalade sig i tv-programmet Gomorron Sverige sa han att Sverige har "en bra beredskap för att hantera olyckor och kriser".

– Vi har ett bra system för det. Men det är självklart att när vi får en sån här omfattande brand måste vi mobilisera väldigt många i första hand nationella resurser och samverka, och som i det här fallet då vi också har tagit emot internationell hjälp, säger Jan Wisén till SVT.

Han fick frågan om mobiliseringen gått tillräckligt fort.

– Det kan nog inte gå så mycket fortare. Man kan alltid i efterhand diskutera om det skulle ha gjorts några dagar tidigare, men det bedömningen görs ute på platsen när man behöver de här resurserna.

Aftonbladet söker ansvariga inom räddningsledningen.