Hjälparbetare smittade av ebola – svårt sjuka

NYHETER

Ska evakueras hem till USA

1 av 9 | Foto: Den amerikanske läkaren Kent Brantly svävar mellan liv och död efter att ha drabbats av ebolasmittan.

De reste till Libera för att hjälpa ebolasmittade.

Men den amerikanske läkaren Kent Brantly, 33, och missionären Nancy Writebol, 60, blev själva offer för det dödliga viruset.

Nu svävar de mellan liv och död – och uppges vara på väg att evakueras hem till USA.

Skolor stänger, människor sätts i karantän och myndigheterna mobiliserar i ebolavirusets spår.

Tillsammans med hälsomyndigheterna i de drabbade västafrikanska länderna försöker nu internationella hjälporganisationer att möta den dödliga smittan.

Läkaren Kent Brantly och missionären Nancy Writebol befinner sig i Liberia för att bistå landets hälsoväsen. Brantly har vårdat drabbade, medan Writebol hjälpt till med praktiska sysslor på sjukhus i landet.

I förra veckan identifierade Kent Brantly symtom på sjukdomen hos sig själv. Han isolerades på egen begäran samtidigt som det konstaterades att även Nancy Writebol hade smittats.

USA sände serumdos

Amerikanska myndigheter reagerade direkt - och skickade ett specialframtaget serum till landet. Men serumet räckte bara för att hjälpa en person, skriver AP.

I en heroisk gest bad Kent Brantly att det skulle ges till Nancy Writebol, rapporterar flera medier.

Men trots serumet uppger Samaritan's Purse, organisationen de båda amerikanerna arbetar för, att Nancy Writebols tillstånd blivit värre.

"Ville hjälpa läkaren som räddade hans liv"

Även Brantly svävar mellan liv och död, trots hjälp från en 14-årig pojke.

Pojken hade fått vård av den amerikanska läkaren - och tillfrisknat. Genom att använda en enhet av pojkens blod i en transfursion hoppades läkarna att 14-åringens antikroppar skulle bota även Kent Brantly.

– Den unga pojken och hans familj ville hjälpa läkaren som räddade hans liv, säger Franklin Graham, ordförande för Samaritan's Purse, till AP.

Vaccin kan testas på människor

De två smittade amerikanerna uppges vara på väg att evakueras till USA, enligt CNN.

Sent på torsdagskvällen meddelade amerikanska myndigheter att Emory University Hospital i Atlanta gör sig redo för att ta emot en av de smittade amerikanerna.

Enligt källor till CNN lyfte ett sjukhusplan med destination Liberia från Georgia på torsdagen.

Nyhetskanalen rapporterar även att ett nytt vaccin mot den dödliga sjukdomen kan börja testas på människor så snart som i september. Amerikanska sjukvårdsmyndigheter har arbetat med att ta fram ett botemedel de senaste åren, men utbrottet ska ha skyndat på forskningen.

Samtidigt fortsätter ebola att skörda liv i Västafrika.

Mer än 700 människor har dött och fler än 1000 människor har smittats i vad som beskrivs som den värsta epidemin i modern tid.