Tv-reparatörer tömmer ditt kort

NYHETER

Erbjuder reparation för 39 kr – stjäl bankkort och försvinner

1 av 3 | Foto: GETTY IMAGES
ÄLDRE BLIR LURADE Bedragare som utger sig för att jobba som tv-reparatörer slår till mot äldre människor och lurar av dem pengar.

Först hantverkare, vårdbiträden och brandmän.

Nu varnar polisen för falska tv-reparatörer som vill ta sig in i ditt hem och länsa ditt konto.

– Det är avskyvärd brottslighet, säger kommissarie Lennart Ronnebro.

Polisen jagar nu bedragarna som utger sig för att vara tv-reparatörer. Det kan börja med ett telefonsamtal med beskedet att din tv släcks ner i natt. Följt av ett erbjudande om att lösa det påhittade tv-problemet för 39 kronor.

De två gärningsmännen säger sig komma från Comhem, Mediamarkt och Tele2 - och är klädda i röda tröjor med emblem, enligt flera polisanmälningar. Senast i förrgår slog de till mot tre personer i Lerum, Frölunda och på Hisingen. Offren var 94, 90 och 86 år gamla.

Bedragarna som uppges vara i 25-årsåldern ska också ha lurat andra åldringar mellan 84 och 94 år i Göteborgsområdet de senaste veckorna.

– Man utnyttjar äldre människors utsatthet, säger Lennart Ronnebro, kommissarie vid Göteborgspolisen.

Enligt polisanmälningarna säger gärningsmännen ibland att de ska laga tv:n som gått sönder, ibland att apparaten kommer att stängas av dagen efter om den inte repareras direkt.

Tar kontokortet

När männen väl är på plats i den äldre personens lägenhet tar de en snabb koll på apparaten, därefter åker en falsk kortläsare fram för att debitera besöket. Förövarna ber offret att slå sin kod. De drar kortet genom apparaten men hävdar sedan att den är trasig.

– Männen säger sedan att apparaten gått sönder och att de måste gå ner till bilen för att fixa den, men de kommer aldrig tillbaka, säger Lennart Ronnebro.

I stället har förövarna åkt i väg till närmsta bankomat för att tömma offrens konto. Oftast har de lyckats komma över maxbeloppet på 15 000 kronor, enligt polisen.

– Äldre som utsätts för det här blir väldigt oroliga. Det är en oerhörd kränkning som de äldre utsätts för och de mår väldigt dåligt över detta, säger Lennart Ronnebro.

Totalt har 13 personer anmält att de bedragits av de falska tv-reparatörerna. Brotten rubriceras som grova bedrägerier och polisen manar nu till aktsamhet.

Polisen: De är väldigt aktiva

Sju liknande fall har anmälts i Stockholmsområdet och i Vaxholm i juni. Signalementen på gärningsmännen stämmer överens med de misstänkta bedragarna i Göteborg.

– De är väldigt aktiva, vi vet inte var de dyker upp härnäst, säger Lennart Ronnebro.

I våras härjade falska brandmän som lurade sig in i människors hem genom att påstå att de skulle kontrollera brandvarnaren. Därefter följde falska hantverkare som ville kontrollera vattnet, eller falska vårdbiträden som sade sig komma från hemtjänsten.