Unga politiker: Skrota monarkin!

avJoachim Kerpner

Majoritet av unga riksdagskandidater för republik

Kungahuset ryker — när de unga politikerna får bestämma.

En majoritet av riksdagskandidaterna under 40 år vill skrota monarkin.

– Det är vidrigt att vi i lag pekar ut vissa som evigt mer värda bara på grund av släktträdet, säger Björn Brändewall (FP).

I Aftonbladets Valkompass har 563 av 600 riksdagskandidater med stor chans att komma in i riksdagen svarat på frågan "Ska vi behålla kungahuset?". 40 procent kryssade för ett nej.

Riksdagskandidaterna som är yngre än 40 år är mer radikala. Bland dem svarade en majoritet (50,5 procent) nej. Huvuddelen av de unga kandidaterna i FI, FP, MP, S och V vill avskaffa monarkin. Bland de unga kandidaterna i KD, C, M och SD finns däremot ingen majoritet mot kungahuset. Inom KD och SD finns inte en enda anti-rojalist.

V och FI: Alla unga republikaner

Hos V och FI är alla unga kandidater republikaner. Freddy Grip (V) säger:

– Statschefen ska tillsättas via lag, inte samlag.

Folkpartiet är enda partiet inom Alliansen där merparten av de unga gör tummen ner för kungen. Demokratiminister Birgitta Ohlsson (FP), tidigare ordförande i Republikanska föreningen, säger:

– Det är omodernt att ärva ämbeten.

De unga FP-kandidaterna är mer radikala än sina äldre kamrater. Hela 69 procent av de unga FP:arna vill avskaffa kungahuset, medan bara 45 procent av alla Folkpartister vill skrota monarkin.

Även inom Socialdemokraterna finns en markant skillnad mellan unga och äldre kandidater. 58 procent av de unga S-kandidaterna ogillar kungen, mot bara 44 procent i hela gruppen.

– Vår statschef ska väljas av svenska folket, eftersom politiska uppdrag måste stå öppna för alla på lika villkor, säger Kristoffer Lindberg (S).

Även bland de unga Socialdemokrater som vill behålla kungahuset finns en tydlig skepsis:

– Jag kan leva med ett kungahus, men vill ha en tydligare öppenhet och granskning av apanaget, säger Fredrik Lundh Sammeli (S).

”Kungafamiljen känner starkt stöd”

Den S-märkte statsvetaren Ulf Bjereld tror inte att kungahuset snart är avskaffat:

– En sak är att vara emot kungahuset i själ och hjärta när man fyller i en enkät, en annan sak är att driva frågan när man hamnar i maktställning.

Hovets informationschef Margareta Thorgren säger:

– Kungafamiljen känner ett starkt stöd från svenska folket. Vi får helt enkelt bättre kommunicera den nytta och det fantastiska arbete som det svenska kungahuset gör för Sverige.

Bland de riksdagskandidater under 40 år som svarade på Aftonbladets frågor var de Allians-märkta i minoritet. Av 204 svarande tillhörde 69 Alliansen, 30 SD och 105 ingick i FI, MP, S eller V.

ARTIKELN HANDLAR OM