Vemodigt om ett societetsliv

Av: Oisin Cantwell

Publicerad:
Nybliven 90-åring. Foto: Jonas Ekströmer/TT.
Nybliven 90-åring. Foto: Jonas Ekströmer/TT.

Överklassens självklara möjligheter.
Marianne Bernadotte, grevinna af Wisborg och ingift faster till kungen, firar givetvis sin 90-årsdag med att debutera som sommarpratare.

För vissa verkar allt vara så lätt.
Den lata flickan är så begåvad att hon flyttas upp från första till andra klass och har tio år senare tagit studenten, lämnat Skåne för Stockholm och snart kommit in på Dramatens elevskola.
Marianne Bernadotte blir kvar på teatern i elva år, arbetar med giganter som Alf Sjöberg och Ingmar Bergman och kastar sig med frisk aptit in i Stockholms societetsliv och dess galaklänningar och smokingar.

Överväger att slänga ut radion genom fönstret

På en fest 1947 har något busfrö gömt hennes skor och vår stackars berättare tvingas åka hem i herrgaloscher. Skämtaren visar vara uppfinnaren och direktören Gabriel "Toto" Tchang, med vilken hon snart gifter sig med och får tre barn på fem år.
Så här långt in i berättelsen överväger jag att slänga ut radion genom fönstret. Inget är så ointressant som människor som utan bekymmer tar sig genom livet, utan kamp, motgångar och sorg.

Men det ska visa sig att berättelsen om ett liv rymmer så mycket mer. Den andra sonen dör bara ett drygt år gammal. Marianne Bernadotte står på scen samma dag som begravningen. The show must go on.
I dag lever endast hennes dotter. Den andre sonen fick cancer. "Sorgen finns alltid kvar".

Blickar framåt

Resan genom Europa 1946 blev en chock. Kriget hade just tagit slut, husen låg i ruiner och barnen tiggde turister om mat.
Hon skiljer sig och träffar Sigvard Bernadotte, son till Kung Gustaf VI Adolf och kronprinsessan Margareta, "en sommar i Båstad".
Då duger det inte att vara aktris. Vår berättare säger upp sig från Dramaten, blir filantrop och utses till en av världens tio bäst klädda kvinnor.
Det vore enkelt att raljera över rabblandet av goda insatser. Enkelt men orättvist. Paret Bernadotte har gjort betydande insatser inom områden som dyslexi och barnögonvård.
Nu är hon änka. Många runt henne har dött. Men Marianne Bernadotte, 90 år i dag, blickar framåt.Bakom sig har hon ett rikt liv, lågmält och vemodigt skildrat.

Publicerad: