Nyheter

Söder: Jag är missförstådd

Av: 

Josefin Westin

Björn Söder.
Björn Söder.

NYHETER

SD:s partisekreterare erkänner att citaten om judar och samer stämmer.

Men han är ändå mycket upprörd – och känner sig missförstådd.

– Det beror på i vilket sammanhang som man sätter in citaten, säger han.

I söndagens Dagens Nyheter publicerades ett reportage från Sverigedemokraternas kongress i Västerås med en lång intervju med partisekreterare Björn Söder.

Strax innan DN:s reporter Niklas Orrenius bestämmer sig för att intervjua Söder lyssnar han på en föreläsning med partisekreteraren om svenskhet.

– Det är ju så att Sverige i dag inrymmer andra nationer. Vi har ju till exempel den samiska nationen. De är svenska medborgare, men tillhör den samiska nationen. Vi har också tornedalsfinnar och så vidare. Vi accepterar dem. Men om det blir för många nationer i nationalstaten – då kan det bli problem, sa Söder då.

”Citaten stämmer”

När Söder sedan pratar med Orrenius berättar han om att människor med utländska rötter måste assimileras för att kunna bli svensk. Om de andra nationerna i Sverige säger han:

– Det finns exempelvis människor som tillhör den samiska eller den judiska nationen i Sverige.

Om man kan vara både jude och svensk samtidigt:

– Jag tror att de flesta med judiskt ursprung som blivit svenskar lämnar sin judiska identitet. Men gör de inte det behöver inte det vara ett problem. Man måste skilja på medborgarskap och nationstillhörighet. De kan fortfarande vara svenska medborgare och leva i Sverige. Samer och judar har levt i Sverige under lång tid.

I nästa sekund säger Söder att han inte tror att man kan tillhöra två nationer samtidigt. Däremot utesluts inte att man är svensk medborgare.

Det har fått många att rasa och tolka att Söder inte anser att samer och judar är svenskar.

Partisekreteraren känner sig missförstådd.

– Jag tycker att det är bedrövligt hur journalister så lättvindigt kan på något sätt vidarebefordra en åsikt som inte stämmer överens utan överhuvudtaget kontrollera vad som egentligen ligger till grund för det här uttalandet.

Fast du har ju kontrollerat hela intervjun och gått igenom dina citat?

– Jag har kontrollerat mina uttalanden. Ja, citaten stämmer men sen beror det på i vilket sammanhang man sätter in citaten. Jag har varit med om det förr.

Vad är nationstillhörighet då?

– Ja, men vi har en svensk nation. Vi har idag fem stycken erkända nationella minoritetsgrupper som är erkända nationer i Sverige. Vi har samer, romer, tornedalningar, sverigefinnar och vi har… Sa jag alla? Struntsamma. Jo, vi har judar givetvis. Där har vi fem erkända nationella minoriteter. Att de är nationella minoriteter är för att de inte ingår i den svenska nationen. Hade de ingått i den svenska nationen hade dom inte behövt någon minoritetsstatus överhuvudtaget. Nationella minoritetsstatusen är för att dom har en religiös, språklig eller kulturell tillhörighet och en vilja att behålla sin identitet.

”Svenska i identiteten”

Är dom då svenska?

– Dom är inte svenska.. Dom är inte svenska i identiteten eftersom dom har valt att ha… De är ju en nationell minoritet som utgår från sin egen identitet. Då ingår dom ju inte i den nationella eller svenska nationen. Däremot är dom med all sannolikhet svenska medborgare och svenska i den bemärkelsen. På ett ideologiskt plan måste man göra skillnad på medborgarskap och nationstillhörighet. I dag har vi sex nationer som är erkända inom statens gränser. Det är den svenska nationen och det är de fem nationella minoriteterna. Det är dom sex nationstillhörigheterna som är erkända. Om vi har en ansvarslös massinvandringspolitik där man uppmuntrar människor att komma hit att behålla sitt sätt att leva och liknande. Då skapar man ännu fler nationer i Sverige. Vi ser en arabisk nation växa sig starkare framför allt i Malmö vilket skapar problem. Det är det jag menar har varit ett problem.

– Sen har man från journalisternas sida försökt förvränga detta. Att detta ska handla om att jag inte anser att judar och samer är svenska.

Det står ju svart på vitt i artikeln vad du säger.

– Jag säger att jag tror att de flesta med judiskt ursprung som blivit svenska lämnar sin judisk identitet. Det är jag helt övertygad om.

Kan man inte vara jude och svensk?

– Jo, du kan vara jude som i religiös bemärkelse men om du utgår ifrån vad judar själva definierar sig, de flesta av dom, så är det att de är en egen nationell minoritet. De har sin identitet och så vidare. Det är klart att du kan vara både jude och svensk i en assimileringsprocess.

”Vara någon Einstein”

Söder är starkt kritisk till att Orrenius valt att ha citaten i löpande text utan att förklara det ytterligare innan.

– Jag kan ställa massa frågor till dig och så får du granska dina citat och sen kan jag bara säga "nu kör vi transparent". Sen bara ta med dem huxflux.

Du visste ju vilka citat han skulle ha med. Det står ju.

– Jamen herregud. Du måste väl ändå förstå detta. Det behöver man väl inte vara någon Einstein för att förstå.

Jag förstår vad du säger men det blir väldigt märkligt när du har fått läsa frågasvar i artikeln rakt upp och ned och så är du nöjd men nu är du inte nöjd.

– Jag säger ju att citaten stämmer men att bara plocka in dem huxflux det förstår du ju väl att det beror på vilket sammanhang.

Det är inte huxflux.

– Snälla nån. Du behöver inte vara någon raketforskare. Du kan till och med jobba på Aftonbladet för att förstå detta. Om du bara plockar citat och ställer frågor utan någon inledande text.

Du kan inte förstå att folk uppfattar dig så?

– Nej, men jag förstår att ni har en politisk agenda.

Nej, det har vi inte alls. Ska du sluta skrika på mig nu?

– Jag skriker inte. Däremot kanske jag pratar med hög röst eller stark stämma. Jag skriker inte.

När Söder går över till att diskutera och ifrågasätta min yrkesroll avbryts intervjun.

"Jag har inte tagit bort en enda fråga"

Niklas Orrenius menar att det är SD:s partisekreterare som själv skapar sammanhanget när han på föreläsningen pratar om svenskhet.

– Sen fick han bre ut sig i min intervju. Jag har inte tagit bort en enda fråga från vårt hela samtal. Det är inte ryckt ur något sammanhang utan tvärtom. Det är sällan som vi tidningar har så här långa intervjuer med politiker, säger Orrenius,

För honom var det självklart hur Söder såg på judar och samer:

– Det går inte att tolka på något annat sätt. Om man är kurd kan man inte vara svensk, säger han uttryckligen. Han resonerar på samma sätt om judar och samer. Jag uppmanar alla att själva läsa mitt reportage och bilda sig en egen uppfattning.

ANNONS

Skynda fynda damkläder– lagerflytt! 20% REA PÅ ALLT FRÅN CELLBES!

Extern länk från Cellbes

Köp här!

Publisert: