Så krigar de om att bygga högsta huset

1 av 4 | Foto: SSM Bygg & Fastighets AB
Nu har 08:orna höjt sitt hus Tellus tower till 237 meter
NYHETER

Stockholm planerade för en skyskrapa på 225 meter - då kontrade Göteborg med planer på ett 230 meter högt hus.

Nu har 08:orna höjt sitt hus Tellus tower till 237 meter.

Svaret från västkusten kom direkt:

– Vi har möjlighet att optimera huset och få upp det till 260 meter, säger Ola Serneke, initiativtagare till skyskrapan Karlavagnstornet i Göteborg.

Ola Serneke.

Idag leder Malmö med Turning Torso på 190 meter men om fem år kan skåningarnas förstaplats i den svenska höghusligan vara ett minne blott.

Just nu planeras det nämligen för två nya skyskrapor i Sverige - Tellus tower i Stockholm och Karlavagnstornet i Göteborg.

Stockholm: Främst lägenheter

Båda husen beräknas stå färdiga år 2019.

– Vi presenterade huset i september i fjol, då var förslaget 225 meter. Sedan har detaljplansprocessen kommit i gång och husets höjd har ökat till 237 meter, säger Mattias Roos, vd för SSM fastigheter som driver projektet Tellus tower.

Skyskrapan Tellus tower på 75 våningar och med 700 lägenheter ska byggas vid Telefonplan i södra Stockholm. Och intresset är skyhögt.

– Vi har redan omkring 3 000 personer som har anmält sitt intresse, det blir främst mindre lägenheter i huset i olika upplåtelseformer. Alltså både bostadsrätter och hyresrätter, säger Mattias Roos.

Planerna är att börja bygga 2016 och att huset ska vara färdigställt tre år senare.

Göteborg: Stort intresse

Serneke group i Göteborg har en snarlik plan och har som mål att första etappen av bygget, vilket inkluderar Karlavagnstornet, ska stå färdigt 2019.

– Vi sitter och färdigprojekterar nu. I dagsläget är huset 230 meter högt men vi har möjlighet att optimera huset och få upp det till 260 meter, säger Ola Serneke, vd och grundare till Serneke Group samt initiativtagare till projektet.

Skyskrapan ska uppföras på Lindholmen på Hisingen och intresset är, liksom i Stockholm, mycket stort.

– I februari ska vi gå ut med förhandsanmälningar men redan nu har vi fått väldigt många förfrågningar från göteborgarna.

Ola Serneke berättar för Aftonbladet att det inte är någon tävling städerna emellan.

Men ingen vill väl bygga Sveriges näst högsta hus?

– Det är klart att man har fått frågan men man kan inte låsa sig vid höjden. Det måste vara ett estetiskt tilltalande hus.

Mattias Roos på SSM fastigheter i Stockholm tonar, liksom sin kollega Ola Serneke, ned att det förekommer någon form av tävling mellan städerna.

– Jag kände inte till deras planer när vi körde i gång men oavsett hur högt deras hus blir så kommer vi att bygga Norra Europas högsta bostadshus, vi kommer nämligen bara att ha lägenheter.