Damberg kräver ansvar av Sverigedemokraterna

Nästa vecka kan Sverigedemokraterna fälla regeringens budget i riksdagen.

Men nu sätter näringsminister Mikael Damberg (S) hårt mot hårt:

– De tar en stor risk om de tänker fortsätta att spela politik, säger han.

Sverigedemokraterna har hittills vägrat tala om hur partiet kommer att agera i samband med budgetomröstningen i riksdagen den tredje december.

Om SD, som är vågmästare, väljer att stödja Alliansens budgetförslag faller S/MP-regeringens alternativ. Och då uppstår regeringskris.

Statsminister Stefan Löfven har sagt att han vägrar att sitta och regera någon annans budget, men också att det per automatik inte behöver innebära att regeringen avgår. Det finns andra alternativ.

”En lekstuga”

När Mikael Damberg, närings- och innovationsminister i Löfvens regering, för en stund sedan var gäst hos riksdagsjournalisterna fick han en rad frågor om det parlamentariska läget.

– Jag tror att vi klarar det om inte Sverigedemokraterna bestämmer sig för att behandla detta som en lekstuga, säger han.

Damberg sätter hårt mot hårt i tonen mot SD och menar att partiet tar en "mycket stor risk" om de fäller regeringens budget.

– De riskerar att göra det svenska parlamentet till en lekstuga som spelar politik, inte gör politik.

Enligt Mikael Damberg skulle ett sådant agerande både skulle kunna leda till ökat förakt för det politiska systemet och demokratin hos befolkningen men också riskera att skapa ekonomisk oro i samhället.

Näringsministern vill dock inte säga vad regeringen ser som främsta utväg, om budgeten faller nästa vecka. Han slår i stället fast att det finns en rad olika alternativ utöver nyval (extra val korrekt benämnt) och att regeringen förbereder sig på alla scenarior.

Även Alliansen måste fundera

Samtidigt slänger Mikael Damberg också ansvarskortet mot övriga oppositionspartier i Alliansen. Han menar att han har "respekt för" att man vill gå fram med med en gemensam budget i första läget, men att de borgerliga partierna också måste fundera över hur man ska agera om regeringens budget faller.

– Inom Alliansen måste man fråga sig om Sverigedemokraterna ska få möjlighet att spela politik, säger han.

Näringsministern fick också frågor om hur många nederlag i riksdagen som minoritetsregeringen kan tåla. Svaret han gav var att det avgörs om riktningen om jobb, skola och miljö. Om politiken går åt rätt håll i dessa frågor.

– Men vi kommer inte att fortsätta att regera i all oändlighet om vi ser att det inte går, säger Damberg.

Sverigedemokraterna ville inte heller på tisdagen meddela hur man tänker agera i budgetomröstningen. Man menar att inget beslut ännu har fattats i frågan.

Publisert: