Syriska läkare ska bota läkarbristen

Syriska läkare ska snabbutbildas i medicinsk svenska.

På så sätt vill Västra Götalandsregionen råda bot på läkarbristen.

I Sverige är behovet av läkare större än antalet som finns att tillgå. I Västra Götaland saknas omkring 200 läkare och man har därför startat ett projekt för att att snabbutbilda läkare från Syrien som söker asyl i Sverige – de ska få lära sig medicinsk svenska, rapporterar Ekot.

Parallellt med utbildningen hjälper man också till med att överföra läkarlegitimationer till det svenska systemet.

– Det är ett problem, för nu har jag varit här i tre månader och jag kan inte någon svenska. Om jag nu har möjligheten att lära mig svenska så kommer det vara väldigt, väldigt... du vet, en otrolig möjlighet för mig. Det bästa är om det handlar om medecinsk svenska, säger kirurgen Hasan Bitar till Ekot.

En extra resurs

I Västra Götalandsregionen har omkring 40 syriska läkare hittats på olika flyktingförläggningar och de ska nu utbildas. Och i Västra Götaland är man mån om att det ska gå snabbt eftersom den motivation som finns hos nyanlända riskerar att ebba ut.

– Men när det sedan inte händer något så är det en risk att motivationen byts mot frustration och passivitet i slutändan, säger Ulla Ekström, projektledare i Västra Götalandsregionen.

De syriska läkarnas modersmål ses som en extra resurs då många patienter också talar arabiska.

Publisert: