Är det 1982 nu igen?

Oktober 1982.

Då – precis som nu – letade Försvarsmakten efter en misstänkt ubåt i Stockholms skärgård.

Och då – precis som nu – hade Socialdemokraterna kommit tillbaka till makten efter flera år av borgerligt styre.

Här är alla bevis på att vi har warpats tillbaka i tiden.

Ubåtsjakten

Klockan är strax innan ett på natten den femte oktober 1982 när nyhetsbyrån TT skickar ut sitt första telegram: "Allt tyder på att en främmande ubåt är instängd i Hårsfjärden vid Örlogsbasen Muskö i Stockholms södra skärgård. Under måndagen pågick intensiva spaningar i området. Enligt försvarsstab uppehåller sig ubåten 'med stor sannolikhet' i området.". Därefter drar en hetsig jakt efter främmande farkoster i gång, men utan resultat.

Låter det bekant? Det kan bero på att Försvarsmakten söker efter en misstänkt ubåt i nästan exakt samma område nu.

Sossarna

Den 3 oktober i år tillträdde Stefan Löfven som statsminister efter att Socialdemokraterna vunnit regeringsmakten. För första gången på åtta år får vi en rödgrön regering. Och vad händer 1982? Jo, just det: Olof Palme tar tillbaka regeringsmakten efter sex år av borgerligt styre.

Michael Jackson

I oktober 1982 var Michael Jackson artisten på allas läppar. Han hade precis släppt plattan Thriller, som senare skulle kvala in på allehanda topplistor som det bäst säljande albumet genom tiderna. Och nu? Jo, sedan ett par veckor är en Jeff Koons-skulptur föreställande Jacko utställd på Moderna Museet i Stockholm.

Provrörsbarn

1982 föds Skandinaviens första provrörsbarn på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. I år födde en kvinna en son efter att ha genomgått en livmodertransplantation. Sammanträffande? Nej, självfallet inte.

Ryssen

1982 var det Kalla kriget nästan lika varmt som vid Kubakrisen 1962. Sovjetunionen och USA krigade genom ombud i Afghanistan (och la på så sätt grunden till dagens förödda och uppdelade land). Både öst och väst rustade upp militärt. I dag syns samma militära iver i Vladimir Putins Ryssland. Fram till 2020 ska man investera 4 300 miljarder kronor på den ryska krigsmakten. Dessutom har Ryssland under våren gått in i Ukraina med motiveringen att man skyddar ryssar i exil – en retorik som påminner skrämmande mycket om Sovjetunionens.

Bajen

1982 var Hammarby IF på väg att vinna Allsvenskan, men efter en hård höstsäsong förlorade man guldet till IFK Göteborg i sista matchen. I år ligger förvisso Hammarby etta i Superettan, och har möjlighet att nå Allsvenskan. Men om tesen om att det egentligen är 1982 håller i sig, kommer man att snubbla på målsnöret igen. Hammarby anno 2014 har dessutom ett par tuffa matcher framför sig.

666

Iron Maiden släpper albumet "The number of the beast" i mars 1982. The beast, eller vilddjuret, som hen brukar kallas på svenska förebådar undergången enligt Bibeln. Så här beskrivs det i Uppenbarelseboken kapitel 13:1: "I min syn såg jag nu ett egendomligt djur, som kom upp ur havet."
Bättre biblisk beskrivning av en ubåt i Stockholms södra skärgård får man leta efter.

Bonus: Tar man vilddjurets tal (666) och multiplicerar det med antalet statliga utredningar om ubåtskränkningar (3) och sen adderar antalet bokstäver i ordet "ubåtskränkningar" (16) får man – just det – 2014.

Publisert: