Syrien

Tillslag mot misstänkta IS-finansiärer

Av: 

TT

Per Lidholm

NYHETER

Ekobrottsmyndigheten uppger i ett pressmeddelande att fyra personer har anhållits efter misstankar om grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott.

Enligt uppgifter till Dagens Nyheter rör det sig om personer som misstänks ha finansierat terrorgruppen IS.

Tillslaget ska ha skett i dag och rör personer som misstänks för grov ekonomisk brottslighet kopplad till Syrien och IS.

Tidningen uppger att åklagaren misstänker att vinster från ekonomisk brottslighet har skickats vidare till Syrien, och i sin tur till Islamiska staten. Enligt DN ska tillslaget ha varit stort och välplanerat.

”Kan inte säga något”

– Den information jag har fått är att vi inte kan säga något om de uppgifterna i nuläget, utan vi får återkomma lite längre fram, säger Gustav Dahlin, kommunikatör på Ekobrottsmyndigheten, till Aftonbladet.

Inte heller pressekreteraren Katinka Wall vill uttala sig ytterligare.

– Det finns ingenting att säga om de uppgifterna i nuläget, säger pressekreteraren Katinka Wall, till Dagens Nyheter.

Omfattar sex bolag

Ekobrottsmyndigheten är i övrigt mycket förtegen kring uppgifterna, men gick under eftermiddagen ut med ett pressmeddelande om ett ”större tillslag rörande svart arbetskraft och penningtvätt”.

”Brottsligheten omfattar verksamhet i sex bolag och tillslaget föranleddes av misstankar om bokföringsbrott i samtliga sex bolag”, skriver Ekobrottsmyndigheten i pressmeddelandet.

Det framkommer även att ett av företagen, ett städföretag, även misstänks för grovt skattebrott.

I övrigt vill man inte lämna några ytterligare uppgifter på grund av förundersökningssekretess.

”Väldigt svårt att övervaka”

Terrorismexperten Magnus Norell tror att det kan röra sig om personer med koppling till penningsöverföringsföretag med kontor i flera av Sveriges förorter.

– Det kan vara legitima företag som för över pengar från Sverige till Mellanöstern och väl där nere försvinner pengarna till terrorgrupper. Det är ett ganska vanligt sätt att sköta det hela på och det är väldigt svårt att övervaka, säger han till TT.

– Ytterligare ett sätt är att någon tar med sig pengar i en väska och åker till Mellanöstern, men det är nog ganska ovanligt numera, säger han.

Det är sedan tidigare känt att ekonomiskt starka grupper i Mellanöstern har bidragit med ekonomiskt stöd till terrorgruppen.

Texten uppdateras.

ANNONS EXTERN LÄNK

Lyssna på en ljudbok i sommar – just nu får du BookBeat gratis i en hel månad!

BookBeat

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Syrien

ÄMNEN I ARTIKELN

Syrien

Ekobrottsmyndigheten

IS/Daesh (Islamiska staten)