Nyheter

Löfvens nya löfte - en omfattande skolreform

Av: 

Olof Svensson

Hanna Olsson Berg

NYHETER

Nu är det upp till bevis för Stefan Löfven.

Klockan 16 presenterade han sin stora nyhet - som Socialdemokraterna hoppas ska sätta tonen för resten av valrörelsen.

– Vi ska ha ett maxtak i förskolan. Barngrupper för de minsta ska maximalt vara 15 barn per grupp, säger han.

Reformen beräknas kosta 1,1 miljarder kronor årligen.

Ikväll är det S-ledaren Stefan Löfven som håller tal från Almedalens scen. Och det är mycket som står på spel. Socialdemokraterna har en bit kvar till sitt mål på 35 procent av väljarstödet och enligt valledaren Jan Larsson börjar partiets valspurt redan nu.

– Det är en bit kvar tills vi kan sova lugnt om natten. Valspurten börjar här och nu, säger han till Aftonbladet.

Max 15 barn per klass i förskolan

Klockan 16 presenterade S-ledaren Stefan Löfven ett vallöfte som stora delar av kvällens tal sedan kommer att handla om.

Socialdemokraterna kommer lansera en omfattande skolreform för att lyfta skolan och förbättra resultaten. Inriktningen ligger på små barn i förskolan och barn i lågstadiet.

– Små  barn ska få hjälp mycket tidigare. I grund och botten är det en enkel strategi. Stora barn, stora problem, små barn, små problem. Därför ska få det stöd de behöver när de är små, säger Löfven.

Det stora förslaget handlar om ett maxtak i förskolan för barn i åldrarna 1 till 3 år.

– Barngrupperna för de minsta ska vara maximalt 15 barn per barngrupp, säger Löfven.

Enligt Löfven är det över 20 000 barn i åldrarna som går i för stora grupper och sedan 2006 har de stora barngrupperna ökat med 56 procent.

– Vi vet att för stora barngrupper är negativa, små barn mår inte bra i för stora grupper. Det skapar en anonymitet och en otrygghet. Små barn behöver tätare vuxenkontakter.

Satsningar på lågstadiet

Socialdemokraterna vill även anställa 1 000 nya lärare och specialpedagoger i lågstadiet för att komma till botten med de sjunkande resultaten i den svenska skolan.

– Det viktigaste vi kan göra för att höja kunskaperna i skolan är att satsa tidigt, därför kommer vi investera i mindre klasser i lågstadiet. Det ger lugn och studiero i klassrummet, säger Löfven.

– Det är dags för en ny förskolereform, det är dags för ett maxtak i förskolan, säger han.

Kommer kosta 1,1 miljard

Stefan Löfven räknar med att reformen kommer att kosta 1,1 miljarder kronor årligen och arbetet ska påbörjas 2016.

Det utrymme partiet sagt sig disponera över hittills i reformutrymmet kommer inte att räcka för att bekosta förslaget. Enligt Löfven kommer det därför krävas "skatteväxlingar". Han ville inte på dagens pressträff avslöja hur den kommer se ut utan hänvisar till en pressträff med Magdalena Andersson som kommer att hållas på tisdag.

– Men det handlar inte om en förändring av inkomstskatten, säger han.

Så sent som för två veckor sedan lovade Löfven 2 miljarder kronor extra för Sveriges mest utsatta skolor. Enligt Löfven handlar det om runt 200 skolor som årligen ska få en halv miljon kronor för att komma till bukt med de sjunkande resultaten.

Löfven har tidigare även sagt att han vill se fler platser på lärarutbildningarna samt göra det lättare för akademiker att bli lärare.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Compricer

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter