”Jag sitter i isolering”

NYHETER

Grannar vill att Vilks flyttar

Foto: Lars Vilks fick ett yttrandefrihetspris av kontroversiella danska Trykkefrihedsselskabet.

KÖPENHAMN. En månad efter terrorattacken hålls Lars Vilks fortfarande isolerad på hemlig ort – han måste be om tillåtelse för att gå ut.

Aftonbladet träffade honom vid det första offentliga framträdandet efter dådet.

– Jag är inlåst och kommer ut en sväng om dagen, säger konstnären.

Dansk polis med automatvapen bevakade Christiansborg i Köpenhamn när konstnären Lars Vilks i dag gjorde sitt första offentliga framträdande efter terrorattacken den 14 februari. Händelsen krävde två dödsoffer när Omar Abdel Hamid el-Hussein, 22, försökte storma ett möte Vilks deltog i och sedan sköt mot en synagoga. Vilks undkom med blotta förskräckelsen och fördes i säkerhet av sina livvakter.

På hemlig ort

Fortfarande – en månad efter attacken – hålls Vilks isolerad på hemlig ort.

– Jag sitter som i en isoleringscell. I bästa fall får jag får komma ut en gång om dagen. Resten av dagen är jag inlåst, säger Lars Vilks.

Han förklarar att säkerheten kring honom har höjts gradvis från år till år men att terrorattacken förändrat hans situation dramatiskt. Men han tar isoleringen med jämnmod.

– Jag kompenserar det med ett rikt andligt liv.

Kontroversiella danska Trykkefrihedsselskabets initiativ att dela ut ett yttrandefrihetspris till Lars Vilks beskriver han som ett välkommet avbrott i hans monotona vardag. Organisationen hade hyst in sig i Landstingssalen på Christiansborg och Vilks tog emot priset under stående ovationer.

– Det är väldigt trevligt. Det är lite stöttning i den sociala situation jag befinner mig i.

”Säkraste platsen”

Han var inte orolig för att något skulle inträffa – ett stort antal poliser med automatvapen bevakade byggnaden och lokalen hade genomsökts med bombhundar.

– Christiansborg är ointagligt. Det är den säkraste platsen man kan vara på. Skulle man försöka något här är det ett för tidigt självmord, kommenterar Vilks.

Förutom isolering tampas han med bekymmer på hemmaplan. Trots att Vilks inte kan bo i sitt hus i Höganäs kräver grannarna att han ska flytta.

– De bor flera kilometer ifrån mig. Men de tror verkligen på en omfattande IS-invasion.

”Uppjagad stämning”

Trycket från kringboende är så stort att det lutar åt att Vilks blir av med sin bostad.

– Min hyresvärd och jag har en bra kommunikation men han har inget val. Hela stämningen omkring är väldigt uppjagad.

Vilks planerade föreläsningar i Sverige är inställda efter terrorattacken. Med ett undantag – på måndag ska han prata om yttrandefrihet för en studentförening i Karlstad. Ett möte som finansieras med hjälp av en insamling och bidrag från Vilks själv.

– Vi har lyckats skramla ihop till pengar till en detektor. Det håller inte polisen med. Det är en kostnad på 25 000 kronor, säger Lars Vilks.