Så galen har vädersommaren varit

1 av 56 | Foto: LÄSARBILD
Två personer träffades av blixten i Gustavsberg på onsdagen.
NYHETER

Juni fick oss att huttra, juli fick oss att svettas – och augusti gav oss regnkaos och översvämningar. Sommaren har dessutom bjudit på blixtar, tromber och hagel.

– Det är vanligt för oss att ha växlingsrikt väder, säger Daniel Fredriksson, meteorolog vid Storm.

Det blev en kall start på den svenska sommaren.

– Under andra halvan av juni var temperaturerna klart under det normala i i stort sett hela landet, säger Daniel Fredriksson, meteorolog vid väderinstitutet Storm.

Strax efter månadsskiftet slog det plötsligt om. Runt den 4 juli drog varmluft in över Sverige och den höll sig kvar en bit in i augusti.

– Vi hade klart varmare väder för årstiden, säger Daniel Fredriksson.

Värmerekord

Vid Lugnet i Falun slogs till och med ett värmerekord. Den 4 augusti uppmättes temperaturen till 35,1 grader, vilket är 2000-talets högsta temperatur i Sverige.

Förutom skiftningar mellan värme och kyla bjöd sommarmånaderna på blixtar, dunder, hagel och tromber. Ett rekord i antal blixtar slogs dessutom under sommaren – mellan 47 000 och 48 000 blixtar slog ner i landet under ett dygn, enligt Daniel Fredriksson.

– Det system som registrerar blixtar i Sverige kom i gång runt 2002, så det här är ett relativt ungt rekord.

Många tromber

Hur många tromberna har varit i sommar är svårt att veta. Alla observeras och rapporteras inte, men Daniel Fredriksson menar att de har varit ganska många den här sommaren.

Enligt Daniel Fredriksson är sommarens skiftande väder inte särskilt ovanligt.

– Det är ganska typiskt att man går från ett väderläge till ett annat. Det tillhör vår klimattyp, säger han och fortsätter:

– Hög- och lågtrycken passerade när det var gynnsamt för dem. Om högtrycket flyttar sig öppnat det för lågtrycket att komma in. Det är vanligt för oss att ha växlingsrikt väder.