Nu är M tydliga igen – släpper fram Löfven

1 av 2 | Foto: THOMAS JOHANSSON
”Hamnar vi i ett läge där vi är en mindre minoritet, ja då avgår vi”, säger M:s partisekreterare Kent Persson.

avJosefin Westin

NYHETER

Det är inte bara oreda i regeringsfrågan – även i Moderaternas uttalande.

Nu har partiet ändrat sig igen.

– Den minoritet som blir störst ska få en möjlighet att kunna regera, säger partisekreterare Kent Persson.

I opinionsmätning efter opinionsmätning får varken det rödgröna eller det borgerliga blocket egen majoritet – och Sverigedemokraterna blir vågmästare. Det har skapat en stor kris i regeringsfrågan.

I söndagens Agenda ville inte Fredrik Reinfeldt (M) kännas vid sitt löfte från i fjol om att lämna över statsministerposten till S-ledaren Stefan Löfven om de rödgröna partierna blir större i höstens val.

– Det byggde på att det fanns två regeringsalternativ som stod mot varandra, sa han efteråt till Aftonbladet.

I stället upprepade han sitt mantra om att det rödgröna blocket bara existerar i opinionsmätningar – aldrig annars.

Nu verkar dock vinden ha vänt – igen.

Persson: ”Vi är tydliga”

För Aftonbladet uppger Kent Persson partiets nya hållning.

– Vårt besked och det har varit, det står vi fast vid, att den minoritet som blir störst ska få en möjlighet att kunna regera. Vi tror nämligen inte att det blir så stor sannolikhet att det blir en majoritetsregering som kan bildas. Vi kommer inte att regera med stöd av SD. Utan hamnar vi i ett läge där vi är en mindre minoritet, ja då avgår vi. Det ställningstagandet har vi stått fast vid, säger han.

Varför är du tydlig helt plötsligt igen?

– Vi har varit tydliga hela tiden.

I söndags ville inte Reinfeldt svara på om det gamla beskedet gällde och sent i går inte du?

– Vi är tydliga med att vi förbereder oss tillsammans med Alliansen för att i valrörelsen ge gemensamma politiska besked.

Däremot ger Persson samma besked i en intervju i dagens pappersutgåva av Svenska Dagbladet, som till Aftonbladet.

Reinfeldt hänvisade till att det var en ny verklighet och att han därför inte kunde ge ett besked. Vad är det för ny verklighet? Det fanns inget rödgrönt samarbete förra året heller.

– Det som har hänt när vi gav beskedet är att Löfven tackade nej till en sådan uppgörelse. Han borde också ha en tydlig valrörelse där väljarna vet vilka regeringsalternativ som står mot varandra.

Besked från alla partier

S-ledaren har i stället öppnat för ett blocköverskridande samarbete och sträckt ut handen både till C och FP förutom MP och V.

Både FP och C uppgav i går i Rapport att deras besked står fast. De släpper fram Löfven om de rödgröna partierna blir större.

Även KD håller fast vid det.

– Vi har inte ändrat det vi sa, som är det rimliga tillvägagångssättet. Det största blocket bör regera, säger Johan Ingerö, Göran Hägglunds (KD) pressekreterare.

Jimmie Åkesson (SD) kommenterade det kommande parlamentariska läget på Aftonbladet debatt i dag.

– Så länge man väljer att prioritera massinvandring till Sverige före såväl välfärd som förbättrad hjälp i flyktingarnas närområden kan man inte räkna med vårt stöd. Vi kommer varken att stödja Reinfeldt eller Löfven om man inte är beredda att lägga om prioriteringarna, skriver han.

SD är däremot villig att ta till ett nyval om det skulle krävas.

ARTIKELN HANDLAR OM