Fartyg vann svensk wiki-fototävling

avErik Melin

NYHETER

Är världens största fototävling

Foto: ElinKellersson / CC BY-SA 3.0
Vinnaren i tälingen Fotot på galeasen Sarpen vann fototävlingen

Skeppet Sarpen är Sveriges vackraste kulturskatt.

I alla fall när allmänheten får fotografera.

Bilden på galeasen vann i går tävlingen Wiki Loves Monuments i Sverige.

Bilden ”Sarpen med alla segel hissade” har valts till Sveriges bästa bild i fototvälingen Wiki Loves Monuments, som enligt Guinness World Records är världens största fototävling. Bilden går nu vidare till den internationella tävlingen där den ställs mot fotografier på bland annat Big Ben och Eiffeltornet.

Juryns ordförande motiverar vinnarbilden såhär:

– “Sarpen med alla segel hissade" valdes till bästa bild alla kategorier för att den verkligen fångar fartyget i sitt rätta element samtidigt som den encyklopediskt visar dess funktion, säger juryordförande Harald Andersson i ett uttalande.

”Otroligt stor publik”

Tävlingen arrangeras av Wikimedia Sverige och syftar till att dokumentera de svenska kulturskatterna på bild. Man har tagit hjälp av material från Riksantikvarieämbetet, Sjöhistoriska museet och Arbetslivsmuseernas Samarbetsråd för att ta fram listor över vilka objekt som behöver bilder.

Efter det har allmänheten fått dra sitt strå till stacken. De har fått ta bilder på kulturskatterna och ladda upp dem bilddatabasen Wikimedia Commons – som bland annat uppslagsverket Wikipedia använder.

– Att allmänheten bidrar med sina bilder av kulturhistoriska objekt runt dem är ett fantastiskt sätt att visa upp sin del av landet för andra svenskar, men även internationellt. Bilderna används ju på mängder av språkversioner på Wikipedia. De här lokala skatterna får nu en otroligt stor publik, säger John Andersson, projektledare hos Wikimedia Sverige, i uttalandet.