FN förbjuder ”terror-resor”

NYHETER

FN:s säkerhetsråd väntas i dag klubba ett globalt förbud för extremister att strida med terrorgrupper som Islamiska staten, IS, i Syrien och Irak.

Antalet som anslutit sig från Europa har vuxit till 3 000, tror EU:s antiterrorchef.

För bara några månader sedan hade 2 000 personer rest för att strida med IS från Europa enligt EU:s antiterrorsamordnare Gilles de Kerchove. Han tror att IS utropande i juni av ett kalifat, ett rike, i området kan ha ökat på krigsresandet. Av elva länder som de Kerchove räknar upp finns Sverige, skriver nyhetsbyrån AFP.

Säpo sa senast i juni att minst 80 personer - förmodligen fler - hade rest från Sverige, varav 40 återvänt och 20 stupat, för att strida med "al-Qaida-inspirerade grupper". Endast få av resenärerna har syriskt ursprung.

Gränsdragning

I kväll, svensk tid, möts FN:s säkerhetsråd i New York för att anta sin resolution mot "terror-resorna" och diskutera problematiken. Statsminister Fredrik Reinfeldt och utrikesminister Carl Bildt deltar på inbjudan av USA:s president Barack Obama.

Gilles de Kerchove välkomnar den resolution som FN väntas anta, som ska göra det olagligt att resa utomlands för att strida i ett heligt krig.

– Resolutionsförslaget tar upp rätt frågor men sen är det förstås upp till varje land och grupp av länder, i vårt fall 28, att borra djupare i detta, säger han.

Återvändarna kan återgå till normala liv, drabbas av posttraumatisk chock eller radikaliseras och bli farliga. I veckan rapporteras Syrien-återvändare ha planerat en attack mot EU-kommissionen i Bryssel. Nyligen har misstänkta IS-planer på attacker förekommit även i bland annat Norge och Australien.

12 000 resenärer

Hur förbudet ska utformas i praktiken lär bli föremål för debatt om gränsdragningar och rättssäkerhet. I Frankrike vill inrikesministern kunna dra in pass från personer när det finns tillräckliga underrättelser, snarare än bevis, för att de ska delta i jihad. I Australien föreslås det ge upp till tio års fängelse för den som beger sig till terror-resmål. Vilka destinationer detta gäller ska definieras av utrikesministern.

FN:s resolution riktar sig mot utländska extrema krigare som ansluter sig till konflikter var som helst i världen, men den har drivits på av den ökande strömmen till Syrien och Irak, rapporterar Reuters.

Omkring 12 000 stridande från minst 74 länder har åkt till de båda länderna enligt expertis. Resolutionen är bindande för FN:s 193 medlemsländer och ger säkerhetsrådet rätt att genomdriva beslut med ekonomiska sanktioner eller våld.

TT