Ny klass 2-varning efter regn

1 av 5 | Foto: ANNA TÄRNHUVUD
Ett skjul kom flytande nära Vicky Brans och Pierre Eliassons trädgård.
NYHETER

Regnet fortsätter.

Flera vägar i Värmland har spärrats av under natten på grund av nya översvämningar.

Och nu går SMHI ut med ny klass 2-varning.

– Den här typen av flöde kommer bara var tionde år, säger Jenny Axén Mårtensson, hydrolog på SMHI.

Bortspolade vägar, vattenfyllda källare och brustna dammar. Regnkaoset i augusti har lett till omfattande översvämningar på flera håll i landet.

I värmländska Kristinehamn har de värsta skurarna lagt sig, men flera vägar är fortfarande avstängda, enligt Trafikverket.

– Det är oförändrat läge kan man säga. Det finns ingenting som tyder på varken mer eller mindre regn just nu, säger Pernilla Fransson, enhetschef vid trafikledningen vid Trafikverket region väst.

Håll koll på varningarna

Nya regnskurar under natten har gjort att delar av E18, väster om Karlstad, är avstängda. Även E18 mellan Övre Kvarnmotet och Solbackensmotet i Kristinehamn har spärrats av.

Och SMHI går nu ut med en nya klass 2-varning för vattendrag i Halland. Fredagens kraftiga regn har gjort att flödena i vattendrag kring nedre delen av Ätran kan nå klass 2-nivå.

– Det är ett område mellan Varberg och Halmstad med betoning på Falkenberg. Marken är fortfarande väldigt blöt och vattnet har inte kunnat rinna undan, säger Jenny Axén Mårtensson.

Flera vägar avstängda

Avspärrningarna gäller ett tiotal vägar kring Karlstad. Än finns ingen prognos för när vägarna kan öppnas för trafik.

– Det är helt beroende av väderprognoserna just nu. Alla prognoser är väldigt preliminära och vi uppmanar alla som ger sig ut på vägarna att hålla koll på de varningar som utfärdas, säger Pernilla Fransson.

Under tiden leds trafiken om via Kil.

Regnet tros fortsätta

För räddningstjänst och kommun återstår ett omfattande arbete för att röja upp efter ovädret.

Och regnet tros fortsätta. Enligt SMHI riskerar kraftiga skurar att leda till nya översvämningar under dagen. Skurar i Halland under natten gör att den tidigare klass 1-varningen består i stora delar av västra Sverige.

– Nya regn är på ingång på flera håll över Västsverige under dagen, även upp emot Värmland. Vi har skurar över stora delar av områdena och det ser ut att fortsätta, säger Lisa Frost, meteorolog på SMHI.

Kommer bara var tionde år

Områdena kan drabbas av en hel del regn och åskväder även under söndagen och måndagen.

– Det är fortsatt ostadigt väder de kommande dagarna, även om det har lugnat ned sig lite. Västra Götaland och Värmland kommer att ha regnskurar in på måndagen. Tisdagen ser dock ut att bli stabilare, säger Lisa.

Det extrema vädret tros dock vara över snart.

– Den här typen av flöde kommer bara var tionde år. Det gör att vattnet ligger kvar. Men de flesta varningarna kommer förmodligen att tas bort imorgon, säger Jenny Axén Mårtensson.

Sommarens extremväder

Rekordbranden

Den största branden i modern tid drabbade Västmanland i början på augusti, och är ännu inte släckt. Två personer dog och många tvingades ­lämna sina hus i massevakueringar.

När rekordbranden var ett par hundra meter från familjens hus fick Per Sevelin och Emma Helmersson fly hals över huvud med de fyra barnen – genom svart rök med väggar av eld på båda sidorna.

Gården som varit omgiven av skog ligger nu i ett svartbränt månlandskap, och fällda träd ligger huller om buller.

– Det ser för jävligt ut helt enkelt, säger Per ­Sevelin.

Saneringen av bostadshuset har börjat och de hoppas kunna flytta tillbaka nästa helg. Men stall, garage, vedbod och flera andra byggnader är borta för alltid.

– Det kommer nog kännas lite konstigt i början, men samtidigt skönt, säger Per Sevelin.

Hagelstormarna

I ovädrens spår följde hagel i alla storlekar. På Gotland slog det till ­rejält i början på juli.

Annica Österberg, 30, firade semester och barnen Alicia, 8, och Acke, 2, hade sommarlov hemma på Gotlands östkust. Men trots att det var juli fick de plötsligt leka ”snöbollskrig”.

- Helt otroligt. Det bara small till och så började det hagla. Det började med åska, blixtar och regn. Barnen ville ut och ha snöbollskrig så vi fick rota fram vinterkläderna, sa Annica Österberg.

Värmeböljan

Högtrycket med stort H parkerade i juli över hela Sverige efter en junimånad som bjöd på svalare temperaturer än normalt. När sommaren tog fart på allvar sattes rekordtemperaturer för både dagen och natten till höger och vänster.

SMHI utfärdade också sina första varningar för hög värme. I Sundsvall flydde patienterna från sjukhuset där det var nästan 30 grader varmt på flera avdelningar. Värst var det på kardiologen - där de hjärtsjuka patienterna ligger.

- Det har varit helt fruktansvärt. Flera av patienterna åker hem för de klarar inte av att vara här, sa Sandra Wassberg, sjuksköterska på avdelningen.

Blixtinfernot

Blixtar och dunder - den 27 juli slogs nytt svenskt rekord i antalet urladdningar. 43 546 stycken blixturladdningar noterades över hela landet.

Någon vecka senare stod Byron Velasco högst upp på en ­stenkross när himlen plötsligt mörknade. Först slog blixten ner i närheten - två sekunder senare träffade den maskinen och ­Byron själv.

- Blixten slog ner i maskinen och sen vidare i mig. Det kändes som ett stenhårt slag i ryggen och det svartnade för ögonen på mig, säger han.

Tromberna

Antalet tromber har varit ovanligt stort i år. SMHI har fått ta emot drygt 30 rapporter om molntunnlar eller kraftiga fall­vindar som i vissa fall har skadat både träd och hus.

Robert Kitanoski, 29, blev ­vittne till tre tromber över havet utanför Trelleborg för några ­dagar sedan.

- Man såg ju att det snurrade runt när vi var riktigt nära, säger han.

David Gustafsson, Arash Rajabi och Pontus Svärd var på kräftfisketur när ”en vägg av vind” slog till.

- Det blåste upp något fruktansvärt. Det var som att en vägg slog emot oss. Man såg ingenting, säger David Gustafsson.

Han beskriver hur träden föll som plockepinn omkring dem.

- Fem eller sex träd föll under loppet av några minuter. Det var det värsta jag varit med om. Det var omöjligt att se var de kom ifrån. Vi bara sprang.

Regnkaoset

Augusti månads intensiva regn har lett till svåra översvämningar på flera platser. Halländska Suseån svämmade över sina breddar och stora delar av samhället Getinge förvandlades till rena katastrofområden.

Hemma hos Pär Pettersson stod vattnet långt upp på möblerna. I vardagsrummet flöt skor, en kamera, tvättmedelspaket och matnär Aftonbladet hälsade på.

- Allt vi äger är förstört. Det enda vi kunnat rädda är lite ­kläder och några fotografier. Och bilen på parkeringen är ­bara att skrota. Den står i meterdjupt vatten, sa han i tisdags.