”Air Asia-planet exploderade i luften”

Uppdaterad 2015-01-21 | Publicerad 2015-01-12

Färdskrivaren har bärgats Ytterligare en flygdator lokaliserad

Vrakdelar och en av de svarta lådorna från det störtande Air Asia-planet har bärgats.

Planet tros ha exploderat innan det slog ned i vattnet, uppger indonesiska myndigheter enligt Sky News.

Nu väntar dykare på att få upp den färdskrivare som spelar in piloternas radiokommunikation, uppger AP.

Det var den 28 december som Air Asia flight QZ8501 försvann från radarn och kraschade i Javasjön på väg från Surabaya till Singapore. Sökarbetet har pågått sedan dess efter planet och de 162 personer som fanns ombord.

Ett antal kroppar bärgats men inga överlevare.

Under natten fick indonesiska myndigheter upp flera vrakdelar och en av de svarta lådorna.

Troligtvis exploderat

Tidigare hade tre sökfartyg lokaliserat starka signaler från lådan och med hjälp av dem kunde man skicka ned dykare på ett begränsat område. Under söndagen hittades en del av den svarta lådan av dykare från den indonesiska flottan.

Det var den så kallade färdskrivaren – den låda som registrerar flygdata, om hur planet har rört sig, hastighet och riktning.

Under förmiddagen har indonesiska myndigheter börjat undersöka nattens fynd. Enligt en första analys har Air Asias flight 8501 förmodligen exploderat innan planet slog ned i vattnet, uppger Sky News.

”Inget stödjer teorin”

Enligt information från den svarta lådan har man även registrerat förändring av lufttrycket i kabinen.

Det tros ha orsakat den troliga explosionen. Det minskade trycket kan ha berott i sin tur på det kraftiga nedstigningen.

– Kabinen trycksattes och innan trycket i kabinen kunde justeras gick det ned - boom. Den explosionen hördes i området, säger S.B Supriyadi, chef för den indonesiska sök- och räddningsbyrån till Sky News.

Händelseförloppet är dock fortfarande obekräftat. Utredaren för indonesisk transportsäkerhet håller inte med den första analysen:

– Det finns ingen data som stödjer den teorin, säger Santoso Sayogo.

Väntar på sista delen

Den andra delen av den svarta lådan – den som spelar in piloternas radiokommunikation i cockpit – har lokaliserats under vrakdelar på 32 meters djup, uppger AP.

Samtalen som besättningen hade med styrenheter på marken i Singapore och Indonesien är redan kända. Piloten bad om tillstånd att få stiga för att undvika ovädret.

Svaret kom dock försent.

De indonesiska myndigheterna hoppas nu få svar på vilka samtal som ägde rum i cockpit. Det utfärdades nämligen inget mayday till markenheterna. Inspelaren i cockpit skulle kunna avslöja varför.

Dykarna har ännu inte lyckats komma åt den.

Följ ämnen i artikeln