Varningen: ”Kan bli orkanvindar”

Foto: SMHI, Andreas Bardell

avMartin Nilsson

NYHETER

Helgen blir stormig, regnig och grå - med risk för orkan. 

SMHI varnar för mycket hårda vindbyar i Skåne och kraftig nederbörd i Götaland.

– Det kan nog ställa till med en del bekymmer i trafiken, säger Therese Fougman, meteorlog vid SMHI.

Brr och usch - den kommande helgen är en ruggig historia.

På fredag förmiddag rör sig ett massivt nederbördsområde in över de sydvästra delarna av Sverige med både blötsnö och regn.

– Det rör sig ganska snabbt över landet. Längs kusterna är det fråga om regn, men sedan faller snö. Det är inte jättestora mängder, men det kan nog ställa till med bekymmer i trafiken, säger Therese Fougman, meteorlog vid SMHI.

Samtidigt blåser det upp rejält i Skåne, med vindstyrkor upp mot 22 meter per skund.

– Vi har gått ut med en varning för mycket hårda vindbyar på fredag eftermiddag. Det är då det kommer vara som värst, säger Therese Fougman.

Värsta tänkbara scenario: orkan

Och lördagen fortsätter på samma sätt, om inte värre.

Under natten kommer ett djupt och intensivt lågtryck in från Atlanten - med risk för stormbyar längs västkusten och ner mot Skåne.

Den norska vädertjänsten Storm varnar för att vindarna kan nå orkanstyrka.

– Vi ser att prognoserna ändrar sig lite från dag till dag, både vad gäller position och styrka. Dagens prognos visar ett möjligt värsta tänkbara scenario, men det kan bli orkan, säger meteorolog Frode Håvik Korneliussen till den norska tidningen VG.

SMHI varnar också för hårda vindar.

– Vi har flaggat för att det kan bli ordenligt blåsigt i stora delar av Västra Götaland, Halland, Skåne och Blekinge. Men det är oklart om det kommer bli en klass 2-varning eller inte, säger Therese Fougman.

Fortsatt regn

På lördag förmiddag har nederbördsområdet parkerat sig över större delen av landet.

Regn fortsätter falla i söder, medan Svealand och östra Norrland får snö. Samtidigt väntas vindstyrkorna nå sin kulmen innan lågtrycket drar vidare natten till söndag.

I början av nästa vecka kan södra Sverige vänta sig både mildväder och sol, medan ett snöområde kommer in över Norrland.

– Det lugnar ner sig. Det kan fortfarande vara blåsigt, men inte alls i samma magnitud, säger Therese Fougman.