Vårdades för cancer - förlorade synen

Monica Carlsson skulle vårdas för cancer. Efter en blodförgiftning på Örebro sjukhus blev hon blind på ena ögat.
– Det första man tänker är ju inte: Jag har blodförgiftning, säger hon till SVT:s Rapport.
Monica Carlsson skulle vårdas för cancer. Efter en blodförgiftning på Örebro sjukhus blev hon blind på ena ögat. – Det första man tänker är ju inte: Jag har blodförgiftning, säger hon till SVT:s Rapport.

Monica Carlsson skulle vårdas för cancer. Efter en blodförgiftning på Örebro sjukhus blev hon blind på ena ögat.

– Det första man tänker är ju inte: Jag har blodförgiftning, säger hon till SVT:s Rapport.

På grund av cancer i höften vårdades Monica Carlsson på Örebro universitetssjukhus. En morgon upptäckte hon att hon inte kunde se ordentligt på ena ögat.

Det visade sig att hon hade fått en blodförgiftning genom en så kallad Picc-line, en infart i armen som används för att spruta in cellgift. Därefter hade infektionen spridit sig upp till ögat.

– Det var grått, och som sotflingor för ögonen. Det första man tänker är ju inte: Jag har blodförgiftning, säger hon till SVT:s Rapport.

Synnerven blev förstörd och efter fem veckor på sjukhuset hade Monica Carlsson förlorat synen på ena ögat. Ärrbildningar efter infektionen gör även att hon inte kan gå ordentligt, enligt SVT.

Enligt lagen Lex Maria ska vården rapportera alla allvarliga skador till IVO, inspektionen för vård och omsorg. Trots detta har Örebro universitetssjukhus inte gjort någon anmälan gällande Monica Carlssons skada.

Inte ensam

Monica Carlsson är inte ensam om att ha blivit skadad i vården. På en del sjukhus drabbas så många som var tredje patient av vårdskador. Och långt ifrån alla missförhållanden rapporteras till IVO och Socialstyrelsens patientregister. Det visar en stor granskning som SVT har gjort.

Enligt en forskningsstudie där nästan 30 000 journaler granskats har det sämsta sjukhuset i Sverige 33 procent skadade patienter. Vilket sjukhus det rör sig om vill SKL, Sveriges kommuner och landsting, inte offentliggöra.

Monica Carlsson har varken fått någon ersättning eller ursäkt för sitt skadade öga. Nu hoppas hon på en utredning.

- Det är ju inget vidare, men man får nog förbereda sig på det, att det inte blir nåt skadestånd. Det är ju så svårt att få rätt liksom, man får ju sällan det, säger hon till SVT.

Publisert: