Kväve upptäckt på Mars

Foto: Life on Mars? Planeten Mars.
NYHETER

Kväve har upptäckts på ytan av Mars, vår grannplanet i rymden.

Det stärker hypotesen att liv kan ha funnits på Mars för länge sedan eftersom kväve är nödvändigt för alla kända livsformer på jorden.

Upptäckten, som har gjorts med den motoriserade landfarkosten Curiosity, redovisas i tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences.

Curiosity, som sändes upp av den amerikanska rymdstyrelsen Nasa 2011, har kapacitet att färdas långt och analysera sten- och jordprover. Farkosten har länge undersökt området vid den väldiga kratern Gale, och i stenprover från kratern fann man nyligen spår av kväve.

På platsen har man tidigare funnit bevis för att vatten en gång funnits på Mars.

Nödvändig komponent för liv

Kväve är, precis som vatten, en nödvändig komponent i den typ av liv vi känner. Kvävemolekyler är byggstenarna i både DNA och RNA, de två kemiska ämnen som kodar uppbyggnaden av alla levande organismer.

Det innebär inte att de kvävemolekyler som man nu hittat nödvändigtvis har ett levande ursprung. De kan ha uppstått genom icke-biologiska processer. Men de visar att Mars för länge sedan, när planeten var varmare och fuktigare, kan ha haft de rätta förutsättningarna för uppkomsten av liv.

ARTIKELN HANDLAR OM