Svidande ebolakritik mot WHO

NYHETER

Ett år efter att ebolaepidemin briserade i Västafrika ger Läkare utan gränser (MSF) världshälsoorganisationen WHO svidande kritik.

De anklagas för att ha reagerat för sent på utbrottet.

"Liv gick till spillo" på grund av det, enligt en ny rapport.

I rapporten anklagas FN-organet för att vid ett möte i juni ignorera ett av de värst drabbade ländernas, Liberias, desperata vädjan om hjälp. rapporterar nyhetsbyrån AFP.

– Jag minns att jag underströk att vi hade chansen att stoppa epidemin i Liberia om vi agerade direkt, säger MSF:s kriskoordinator Marie-Christine Ferir till AFP.

Få med erfarenhet

– Det var i inledningen av utbrottet och det fanns ännu tid. Ropet på hjälp hördes men ingen åtgärd vidtogs, fortsätter hon.

”Kan inte vara överallt”

Först i juli satte WHO upp ett regionalt center, och vid det laget var en andra våg av epidemin igång.

Sammantaget innebar den sena responsen, enligt MS, att det blev frivilligorganisationen som inledningsvis fick ta en stor del av ansvaret för att bekämpa epidemin. Men MSF hade endast 40 anställda med erfarenhet av ebola när utbrottet startade.

– Vi kunde ju inte vara överallt samtidigt, inte heller är det vår roll att vara ensamt ansvariga, säger MSF-chefen Brice de le Vingne.

Vaknade av västerlänningar

Inte förrän en amerikansk läkare och en spansk sköterska konstaterades ha smittats av viruset vaknade omvärlden på allvar, enligt MSF.

Fler än 10 000 döda

Redan i augusti förra året uttryckte organisationen kritik och frustration över omvärldens svaga respons på epidemin, och i veckan rapporterade nyhetsbyrån AP att man kommit över dokument med allvarlig WHO-kritik i samband med ebolaepidemin.

Mer än 10 000 människor har mist livet och omkring 25 000 smittats sedan utbrottet i mars förra året. Värst drabbade är de västafrikanska länderna Guinea, Sierra Leone och Liberia.

WHO har inte svarat på Läkare utan gränsers kritik.

TT