Expert: ”Har tappat kontrollen”

1 av 63
NYHETER

Planet flög på 11 500 meters höjd.

Åtta minuter senare försvann det från radarn och kraschade – 2 000 meter över havet.

– Det har gått väldigt fort utför, säger flygexperten Jan Ohlsson. 

Flygplanet, en Airbus 320, lyfte från Barcelona klockan 10.01 och var på väg mot Düsseldorf. En halvtimme senare tappade det snabbt höjd.

– Det har gått väldigt fort utför. Det finns situationer då de vill ned snabbt, till exempel om kabintrycket plötsligt faller, men det ser inte ut att vara fallet, säger Jan Ohlsson, flygexpert och chefsredaktör på Insider Plus.

”Har tappat kontrollen”

Planet låg på 11 500 meters höjd och försvann från radarn på 2 000 meters höjd. Händelseförloppet tog åtta minuter, fyra gånger snabbare än vid en normal nedstigning.

– Det troliga är att de har tappat kontrollen. De skulle aldrig gå ned frivilligt där i bergen bara för att jämna ut kabintrycket och det finns ingenstans att nödlanda, säger Jan Ohlsson.

Vad kan ha hänt?

– Det finns allt för många scenarion för att spekulera i. Det kan vara allt möjligt – en bomb, brinnande lithiumbatterier eller en plötslig brand.

Overifierad flygdata från webbsajter som spårar flygplan tycks utesluta en storskalig explosion. Det skulle ha orsakat ett ännu snabbare fall, enligt The Guardian.

Svaret: Svarta lådan

Att få ett svar om orsaken till kraschen kan komma att ta tid. Om det är ett väldigt otillgängligt område kan bärgningen dröja, som vid Herculesolyckan på Kebnekaise 2012.

Allt hänger på hur snabbt någon av planets "svarta lådor" kan analyseras.

– Då kan man ganska snart att veta det, inom ett par dagar eller en vecka. Det går också att se snabbt på flygplansdelarna om det varit en bomb eller en brand, säger Jan Ohlsson.

ARTIKELN HANDLAR OM