Nyheter

Jan Guillou: ”Berling var oanvändbar som spion”

Av: 

Sebastian Hagberg

NYHETER

Stig Bergling greps och dömdes för grovt spioneri, men den verkliga mullvaden inom Säpo hittades aldrig.

Det säger författaren Jan Guillou.

– Han anställdes på Säpos mest prestigefyllda avdelning trots att han var total nybörjare, säger han.

Stig Bergling kommer inte att bli ihågkommen för sin skicklighet som spion men den förre Sovjetspionen är en historisk person av andra skäl, anser författaren Jan Guillou.

– Han är historisk på så sätt att han lyckades gå ut bakvägen när han bevakades av Säpo och ta sig tillbaka till sin arbetsgivare Sovjetunionen, säger han.

Rymde från fängelset

Stig Bergling rymde 1987 under en permission. Först 1994 återvände han till Sverige av hälsoskäl. Under tiden vistades han i bland annat Sovjetunionen, Ungern och Libanon.

– Han var oanvändbar som spion. När han rymde placerade ryssarna honom i Budapest där han fick göra ett skenuppdrag. Det förstod han dock inte själv, säger Jan Guillou.

Det verkligt intressanta med Stig Bergling är att han hade kunnat avslöja en mullvad ännu högre upp inom Säpo, anser Jan Guillou.

– När han kom till Säkerhetspolisen anställdes han omedelbart på Ryssroteln, vilket var Säpos mest prestigefyllda avdelning. Det är det som är mystiskt i hans karriär. Hade man utrett vem som anställde Bergling där hade man hittat mullvaden som aldrig åkte fast, säger han.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommarläsning till kampanjpris! Missa inte vår REA på utvalda böcker - handla här.

Shop

Publisert: