Lost dog hittar din försvunna hund

avJon Demred

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: THOMAS JOHANSSON
När Angus sprang bort på nyårsafton la hans husse, Per Camling, 70, ut en bild på spanieln på Facebook. Angus hittades av en pojke redan på nyårsnatten.

Missing People hittar våra vänner. Nystartade Lost Dog hittar våra fyrbenta vänner.

– Jag vill att det ska bli så stort som möjligt så att hundägaren snabbt och smidigt ska kunna få hem sin hund, säger grundaren Mikael Carlsson.

Facebook och andra sociala nätverk svämmar över av grupper med efterlysningar på försvunna djur. Nu kommer en ny tjänst som ska göra det enklare för hussar och mattar att hitta sina bortsprungna hundar.

– Polisen har lite problem med att koppla samman upphittade hundar med deras ägare. Facebook är jättebra men det blir ju lite utspritt där, säger grundaren Mikael Carlsson.

Angus försvann på nyårsafton

På nyårsafton, när fyrverkerierna smällde som värst, sprang femton månader gamla Angus bort i Västra Frölunda. Angus husse, Per Camling, 70, lade genast ut en bild på spanieln på Facebook. Inlägget delades hundratals gånger i olika grupper.

– Det spred sig blixsnabbt. Jag var väldigt tacksam för att folk engagerar sig men det måste finnas ett smart sätt att visa att hunden har kommit till rätta när den väl hittas, säger Per Camling.

Angus hittades av en pojke redan på nyårsnatten. Pojken tog med spanieln hem till sig och på nyårsdagens morgon gick hans pappa ut med Angus för att hitta ägaren. Av en slump mötte pappan Per Camlings dotter som hjälpte till att leta efter Angus.

– Så det löste sig egentligen utan Facebooks hjälp, men alla hundägare har ju inte sådan tur. Därför låter den här tjänsten väldigt bra, säger Per Camling.

Lillan borta sen början av februari

Gårdshunden Lillan försvann den femte februari i Växjö och är en av de första hundarna som efterlysts ut på Lost Dog. Anna Hoff-Jönsson, 52, har lagt ut bilder på Lillan i flera grupper på Facebook och det var också där hon hittade Lost Dog.

– Jag vill bara att Lillan ska komma hem, de som står bakom det här projektet och liknande sajter ska ha en stor eloge, säger Anna Hoff-Jönsson.

Målet är att alla bortsprungna och upphittade hundar i Sverige ska registreras på Lost Dog. Såväl hundägare som hundupphittare kan enkelt lägga in alla uppgifter som de känner till om hunden. Därefter kan man matcha de bortsprungna med de upphittade.

Erfarenhet från Missing People

Mikael Carlsson har tidigare jobbat med bland annat Missing People för att hitta försvunna människor.

– Jag har länge jobbat med eftersök av både personer och hundar. Det jag har saknat är ett vettigt sätt att söka efter försvunna hundar, säger han.

Mikael Carlsson hoppas att lostdogsweden.se ska bli ett bra hjälpverktyg för polis och hundägare, men är noga med att säga att man alltid ska polisanmäla den försvunna hunden först.

– Polisen gör ett fantastiskt jobb men jag tror att vårt register kan hjälpa dem.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Hundar