Nyheter

Nu stoppas alla resor till Kenya

Av: 

Annika Henning

Lena Mellin

NYHETER

Johan, 32, på bröllopsresa: Vi vill bara ut ur landet

Nu avråder UD från att resa till det våldsdrabbade Kenya.

Och de svenska resebolagen försöker ta hem sina resenärer.

– I går åkte vi genom staden Narok och såg en massa nerbrunna butiker, säger Johan Jönsson, 32, en av svenskarna därnere.

På bara ett par dagar har flera hundra människor dödats i Kenya.

Stannar inomhus

Läget för de 2 500 svenskar som befinner sig i landet är fortfarande ovisst.

Redan för ett par dagar sedan rekommenderades svenskarna att stanna på sina hotell. De svenska resebolagen har nu ställt in alla resor till Kenya – och undersöker möjligheten att få hem de resenärer som redan är på plats.

– Vi har följt utvecklingen noga och lyssnar på Utrikesdepartementets direktiv, säger Magdalena Öhrn, informationschef på Ving.

Svenska turister som Aftonbladet pratat med berättar om hur mat, vatten och bensin tar slut – även på charterhotellen i Mombasa.

– Oron här är jättestor. Vi har bara lämnat hotellet en gång sen vi kom hit på annandagen, säger Daniel Pernsköld, 25, Stockholm.

– Vi vill bara hem – så fort som möjligt.

”Vi sov i tält”

Linda Anderberg, 30, och Johan Jönsson, 32, från Göteborg är på bröllopsresa. De senaste dagarna har de försökt ta sig ut ur landet.

– I natt sov vi i tält mellan Nakuru och Nairobi. Eller sov ... Man kände sig inte så trygg direkt. Det spelades upp en massa tänkbara scenarion innanför ögonlocken, säger Johan Jönsson.

Nu känner han hur våldet kryper närmare och närmare inpå. Efter en längre färd med lastbil kom de i går kväll till flygplatsen i Nairobi.

– Vi har fått biljetter till Tanzania, men planet verkar vara försenat. Nu vill vi bara ut ur landet, säger Johan.

ANNONS

20% på solskydd från ACO Sun - solsäkert för hela familjen!

Extern länk från MEDS

Köp här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter