Kraftigt oväder drog in över Sverige

Av: Pär Karlsson, David Nannini Nilsson, Johan Arkert, Karin Holmberg, Marika Johansson, Tobias Österberg

Publicerad:
Uppdaterad:

18 000 blev strömlösa

1 av 2
SMHI har utfärdat klass 1- och klass 2-varningar för stora delar av södra Sverige.

Måndagens oväder bjöd på vindar ända upp i stormstyrka och i södra Sverige regnade det nästan lika mycket som det brukar göra under hela augusti. På tisdagen väntas regnet avta men stormvarningen ligger kvar.

Stora regnmängder smattrade på de svenska hustaken i går.

Värst var det i södra Sverige. I skånska Munka-Ljungby föll 64 millimeter regn på ett dygn. Helsingborg var inte långt efter med de 63 millimeter som föll över staden.

– Det är rätt så rikligt. För hela månaden ligger det annars på 60–80 millimeter, säger Jonas Höglund, meteorolog på SMHI till TT.

Den kraftiga nederbörden ledde också till att väg 107 i Brohaga norr om Bjuv tillfälligt fick stängas av på grund av översvämning.

18 000 blev strömlösa

Till följd av ovädret blev många hushåll i södra Sverige av med elen. Sent på måndagskvällen var omkring 18 000 av de stora elbolagens kunder strömlösa. Värst drabbade var Eons kunder i Skåne där nästan 9 000 hushåll var utan el.

Stormvindar

På måndagseftermiddagen började allt starkare vindar riva och slita. Inför måndagen gick SMHI ut med stormvarningar över södra Östersjön.

På flera platser längs den skånska kusten blåste det omkring 20 meter per sekund framåt kvällen. På Hallands Väderö uppmättes stormvindar på upp till 25 meter per sekund, enligt SMHI.

Stopp i tågtrafiken

Tågtrafiken mellan Malmö och Göteborg stoppades helt sedan träd rivit ner kontaktledningar på Hallandsåsen. I Spannarp utanför Ängelholm blåste ett träd ner rakt på ett tåg sent på måndagskvällen. Tåget evakuerades efter en dryg timme. Ingen skadades vid tågstoppet.

Två tåg vid Vegeholm och ett i Perstorp fick också utrymmas på kvällen sedan träd fallit över spåret.

Banverket meddelade strax före midnatt att de räknade med att trafiken på västkustbanan skulle vara igång vid nio-tiden på tisdag morgon.

Regnet avtar

Enligt SMHI:s prognos ska regnet avta under tisdagen. Vinden ska vara fortsatt hård på Östersjön. Stormvarningarna ligger kvar.

På onsdagen väntas en mellandag med uppehåll. Senare under veckan fortsätter regnet i hela landet, enligt SMHI.

TT: Är sommaren slut nu?

– Ja, för den här gången. Så långt jag kan se, tio dagar framåt, finns inga tendenser till högtryck. Bara lågtryck för hela slanten, säger Jonas Höglund.

Svårt att förbereda sig

Hydrologen Niclas Hjerdt berättar att det kan vara svårt att förbereda sig på sådana här extrema regnskurar

– Men har du dina pengar gömda i källaren kan det vara god idé att flytta upp dem på övervåningen.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN