Nyheter

Nytt land mellan Sverige och Finland

Av: 

Mia-Li Hallengren

NYHETER

Två kommuner spränger gränserna

Sverige och Finland kan snart få ett nytt grannland.

Den svenska kommunen Pajala och finska Kolari planerar nämligen att gå samman och bilda en ett eget land över riksgränsen.

Grafik: Dino Stén
Grafik: Dino Stén

Orsaken till det politiska samarbetet är tre järnmalmsgruvor som det kanadensiska gruvbolaget Northland Resources planerar att upprätta på båda sidor gränsen.

Den första öppnar troligen 2009, de två övriga fyra till fem år senare.

– Vi måste samarbeta för att kunna rekrytera 1800 anställda för företagets behov. Det kan behövas ytterligare flera tusen till underentreprenörer och inom service, säger Bengt Niska (s) kommunalråd i Pajala.

Omfattar politik och ekonomi

Samarbetet mellan de två kommunerna söder om Treriksröset kommer att omfatta både politik och ekonomi. Totalt rör samarbetet 10 500 invånare, 6 500 i Pajala och 4 000 i Kolari.

– Huvudfrågan blir att klara utmaningen med gruvsatsningen. Förutom arbetskrafts- och boendefrågor måste vi skapa bättre infrastruktur såsom broar, vägar och järnvägar, säger Bengt Niska.

Har varit eget land

Förslaget är faktiskt inte så nyskapande som man kanske kan tro. Ända fram till 1809 tillhörde Kolari och Pajala samma land: Sverige.

– 2020 hoppas vi kunna ha en gemensam kommunledning vilket skulle innebära att vi har ett gemensamt allmänt val. Jag vet att det inte går med det regelverk finns i dag, men hur såg reglerna ut innan EU? Lagar är till för att ändras, säger Bengt Niska.

Vad det nya landet ska heta är ännu inte bestämt. Vad sägs om Pajlari eller Kolapaj?

ANNONS

Upp till 25% på solskydd för alla hudtyper - MEDS

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert: