Publicerad:
Uppdaterad:

Drottning Silvia oroas över barn och internet

Av: Mattias Lönngren

Publicerad:
Uppdaterad:

"Tekniken är ny, men de mänskliga grunderna är fortfarande desamma. Barnen är det viktigaste vi har. Som vuxna har vi, vare sig vi är föräldrar eller ej, ett gemensamt ansvar för att skydda barnen, lära ut det goda och försöka stoppa det onda. Även på Internet.", skriver H.M. Drottning Silvia i ett förord till en ny bok om internetsäkerhet.

Det är i boken "Skydda ditt barn på internet" som H.M. Drottning Silvia skriver förordet.

"Den nya tekniken kan vara till stor nytta för oss alla och på många sätt en källa till kunskap, glädje och inspiration. Dessvärre är den också ett effektivt och vasst verktyg för de som vill andra illa.", skriver drottning Silvia.

Drottning Silvia chockad

Författare till boken är IT-säkerhetsspecialisten Per Hellqvist och författaren och journalisten Dag Öhrlund. De kontaktade hovet med sin idé om boken och höll ett föredrag för bland annat Kungen, drottning Silvia och prinsessan Madeleine om farorna på internet.

– Drottning Silvia blev chockad. Vi visade skärmdumpar, bland annat på chattar där jag utgett mig för att vara en 12-årig flicka. Det är inte några trevliga ord som skrivs. På under två minuter har jag en pedofil efter mig, säger Dag Öhrlund.

Rakt in i sovrummet

"Internet har dessutom försett vuxna med ett nytt redskap för att kontakta barn och ungdomar i sexuella syften, kontakter som når rakt in i flick- och pojkrummen. Därför måste vi engagera oss, lära, lyssna och se Internet som en aktivitet.", skriver drottning Silvia i förordet.

Anledningen till att Dag Öhrlund tycker det är viktigt med en sån här bok är i huvudsak två.

De vuxna vet minst

– Dels är det första gången i världshistorien som barnen vet mer än de vuxna i ett ämne. Och dels för att det finns inga schemalagda timmar i skolan om det här. Vi beskriver hur hur det fungerar, vilka risker som finns och hur man undviker dem, säger han.

Det farligaste för tjejer ute på internet är enligt Dag Öhrlund pedofiler. För killar är det risken för spelberoende som kan leda till problem. Att man som förälder angagerar sig i vad barnen gör med datorn ser han som det första steget för att ha koll.

Publicerad:
Publicerad: