Pensionärer rasar mot skatteförslaget

Av: Mia-Li Hallengren

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Alliansen lovar fler skattesänkningar – men nämner inte pensionärernas ekonomi.

– Vi är mycket upprörda , säger Lars Wettergren vid PRO.

Landets pensionärer är bortglömda menar flera pensionärsorganisationer efter att regeringen presenterat en ny skattesänkning för löntagare – men inte för pensionärer.

– Idag betalar en normal pensionär med 13 000 kronor i månadsinkomst ca 600 kronor mer i skatt varje månad än en yrkesverksam med samma inkomst. Högre skatt på pensioner innebär inte att fler får arbete, skriver organisationerna i ett gemensamt pressmeddelande.

Upprör läsarna

Alliansens förslag väcker även debatt bland aftonbladet.se:s läsare. Bloggsignaturen Jinge skriver:

"Hur många kronor går till pensionärer och långtidssjuka? Inte en krona, sängliggande och åldringar ska ut på arbetsmarknaden igen, detta trots att antalet lediga arbeten nu minskat rejält enligt DN idag".

Även i aftonbladet.se:s forum går debatten het om skattesänkningen är motiverad eller inte.

– Ja det måste vara en jättebra affär att få sänkt skatt med ett par hundralappar i månaden och sen får dom äldre – även vi så småningom – ligga där i sängen nedskitna för att det inte finns tillräckligt med personal inom äldre vården, skriver signaturen ”Martinamp”.

"Vad vill vi betala för"

”Sundsvallsbiet” frågar sig vad folk är beredda att betala för välfärd.

– Det går ju inte att klaga på nedslitna skolor, hål i vägarna eller dålig äldreomsorg om vi som folk inte är beredda att betala skatt som täcker de utgifterna. Vad är viktigare, en ny platt-tv tillverkad i Kina eller tillräckligt med resurser på akutmottagningen när du kommer dit? Och vad kostar det då i så fall att hålla den nivå som du och jag tycker att det skall vara?

Publicerad: