Thomas Möllers bidrag: 2 miljoner

Hells Angels ex-preseident lever lyxliv i Sydafrika – får pengar av Försäkringskassan

MALMÖ/LLANDUDNO. Paradvilla vid havet. Flera miljoner på banken.

Här i Sydafrika lever Thomas Möller sitt nya liv i lyx.

Och får 200 000 kronor om året från Försäkringskassan.

Thomas Möller, 44, har avgått som president för Hells Angels, men är fortfarande högt aktad medlem och besöker då och då klubbhuset i Arlöv utanför Malmö.

I augusti stoppades han och en annan man utanför lokalen. I bilen hittade polisen flera vapen, köpta i Sydafrika.

– Möller filmade hela ingripandet och hade hela tiden telefonkontakt med sin advokat. Kamraten tog på sig skulden, säger en polis.

Villan värd flera miljoner

Kamraten åtalades i veckan. Thomas Möller gick fri.

– Så har det alltid varit, suckar polismannen.

Möller bor numera i en jätte-villa vid havet i Llandudna utanför Kapstaden. Huset ligger på en klippkant och omgärdas av gallerstaket och bevakningskameror. Ytterdörren ramas in av två jättelika svärd.

Enligt uppgift köpte han villan för några år sedan, via en bulvan, för 5,5 miljoner kronor. I dag är den värd flerdubbelt.

Svensk och sydafrikansk polis samarbetar och är övertygad om att Thomas Möller ägnar sig åt mycket grov ekonomisk brottslighet i landet:

– Vi kommer att sätta dit honom, säger polismannen.

Thomas Möller äger flera företag i Afrika, bland annat ädelstensbolaget Amethyst. Enligt uppgift driver han också helikopterservice och en semesteranläggning med flera golfbanor.

– Han gör affärer med kriminella och på det tjänar han ofantliga summor. Vi vet att han har nära kontakt med flera av Sveriges mest kända bedragare, säger en källa.

Svenska skattemyndigheter har bland annat hittat fyra konton på First National Bank i Sydafrika. När han öppnade dem uppgav Möller att de skulle användas för egen näringsverksamhet. Nu hävdar han att han inte driver några företag i Sydafrika. Och när skattmasen frågade om alla miljoner som genom åren flutit in på kontona sa han:

– Spelvinster.

Hustrun jagas också

Senare ändrade sig Möller och påstod att han inte själv disponerar kontona. Men Skattemyndigheten tror honom inte och kräver honom nu på 4,8 miljoner kronor i skatter och straffavgifter. Även hans fru jagas eftersom pengar förts över till hennes konton.

Både herr och fru Möller har överklagat till länsrätten. Parallellt har Thomas Möller överklagat en utmätning till hovrätten. Det målet rör 378 000 kronor som kronofogden vill ta från en pensionsförsäkring värd cirka 700 000 kronor.

Utöver detta har Möller i snart tio år fått 200 000 kronor om året av Försäkringskassan. Han är sjukskriven för en ryggskada  – och får den höga ersättningen sedan en kamrat ”anställt” honom med mycket hög lön under en kortare period.

”Andra använder dem”

– Vi har nu via Skattemyndig-heten fått veta att Möller bor utomlands och har 600 000 i inkomst, säger Kerstin Holst, informatör på Försäkringskassan.

– Det är aktuellt att dra ner på ersättningen, men jag vet inte om det finns beslut på detta ännu.

Aftonbladet har förgäves sökt Thomas Möller för en kommentar.

– Jag kan inte hjälpa dig att nå honom, säger hans advokat Sven Eric Ohlsson.

– Men jag kan säga att vi bedömer att domstolarna kommer att ge honom rätt i skattemålen. Att han har miljonbelopp på sina konton beror på att andra använder dem.

Publisert: